sobota, 14 stycznia 2012

Chocolate con churros. Dziś czekolada.



Sposobów na gorącą czekoladę jest bez liku. Z mlekiem, bez mleka, z pianką lub śmietankową czapą. Może być płynna, łatwa do picia, lub gęsta i zawiesista. Moja dzisiejsza propozycja to wierna przyjaciółka churros - hiszpański klasyk. Należy spróbować, choć moim zdaniem, z zachowaniem wszelkich środków ostrożności.
Churreria (w Katalonii Xurreria) może być wypasionym lokalem z równie wypasionym cenami. Takie mnie zupełnie nie interesują. Szukam lekko skrzypiących, dawno nie malowanych drzwi, metalowych, obitych tu i ówdzie krzeseł, chwiejących się stolików, wykafelkowanych po sufit ścian (łatwe do mycia), i potężnej kobiety opasanej fartuchem, która wyciska z wiekowej machiny paski ciasta wprost do wrzącego tłuszczu. Następnie wprawnie wybiera chrupiące złoto, obtacza w cukrze i szybko wrzuca do papierowej torby. Jeszcze dwie nadszczerbione filiżanki pełne gęstej czekolady i szybko zainkasowana należność. Menu nie jest zbyt rozbudowane, wszyscy zamawiają to samo.
Macie ochotę?



Gorąca czekolada

Moja jest gęsta i niezbyt słodka. Nie dodaję cukru, pozwalając w pełni rozwinąć się czekoladowemu aromatowi. Dodatek mąki kukurydzianej sprawi, że konsystencja będzie przypominać nieco budyń. Gęsta i klejąca, w sam raz do maczania churros.

150 g gorzkiej czekolady
250 ml mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej



Do garnka wlać 200 ml mleka, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, pozwalając czekoladzie na rozpuszczenie się w mleku. W tym czasie dokładnie wymieszać mąkę z pozostałym mlekiem. Dodać stopniowo do garnka z czekoladą, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, gęstniejącej konsystencji. Przelać do filiżanek i od razu podawać.



Jutro smażymy churros. Spokojnego wieczoru Wam życzę.

20 komentarzy:

Danuta pisze...

Ale super przepis. Tak w ogóle to masz wszystkie super przepisy. Ciasteczka z oliwą z oliwek upiekłam i były ( bo ich już dawno nie ma) wspaniałe, a czekoladę chętnie spróbuję bo wygląda OBŁĘDNIE.
Pozdrawiam

Ruda Galeria pisze...

Kocham czekoladę! na gorąco...pycha.Ślinka cieknie.

antiii pisze...

jakie pyszne!

Julia6 pisze...

Witam! Jak rozpuszczam czekoladę to rzadko mi się zdarza żeby miała taką konsystencję, po dodaniu mleka jest rzadka i nie smakuje jak czekolada. Zdarzyło mi się też, że powstaje taki "kluch". Od czego to zależy?

NyuChii pisze...

CZEKOLADA xD

Gosia Adamczyk pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Gosia Adamczyk pisze...

Wygląda przepysznie! A pewnie i tak smakuje! Wypróbuję!

Pozdrawiam!

beata lipov pisze...

Danusia, bardz dziękuję za ten komentarz. Cieszę się ogromnie, że ciacha smakowały.
CzekoLady, nick zobowiązuje :)
antii :)
Julia, zależy od rodzaju czekolady - używam gorzkiej, proporcji mleka i czekolady oraz od tego, czy ogień jest naprawdę mały.
NyuChii, masz rację :))
PannaG. oj smakuje, smakuje. Pozrawiam bardzo serdecznie.

Pinel pisze...

mniam, a tu prawie noc...juz dzis odpuszczę ale jutro spróbuje...czekam na churros i zapraszam do mnie
http://myhandmade-mojemlynki.blogspot.com/

p.s. fantastyczne zdjęcia

Domowy zakątek pisze...

Uwielbiamy churros zajadać w karnawale właśnie z czekoladą. Nie wiedziałam, że do czekolady można dodać mąkę kukurydzianą.
Pozdrawiam Cię Beatko i całej rodzince życzę milej niedzieli.
Iza

sikorka pisze...

Super ! Z pewnością wykorzystam;-)

Magdalena pisze...

Same wspaniałości jak zawsze :)

Zyta kolorynietoperza.blogspot.com pisze...

Już nie mogę się doczekać:)

merry pisze...

muszę wypróbować!!! nigdy jeszcze nie wyszła mi idealna czekolada, więc może tym razem... w każdym razie na zdjęciu wygląda rewelacyjnie:)

agulek pisze...

Pyyyyyyycha :-)
A gdzie można zakupić taki cudny dzbanuszek z miarką?
Pozdrawiam z zaśnieżonej Warmii.

wykrywacz smaku pisze...

chętnie byśmy sobie też tak dogodzili! :)

Justyna pisze...

Uwielbiam czekoladę, zwłaszcza tą pomarańczową. I właśnie chciałam się dowiedzieć - czego dodać? Próbowałam już soku, aromatu, ale nadal nie wychodzi taka jak z pijalni :/
No ale, przynajmniej zawsze zostaje mi ta z chilli :)

Uwielbiam tego bloga :)

beata lipov pisze...

Pinel, dziękuję za zaproszenie, na pewno skorzystam :)
Iza, rodzinka w rozjazdach, dziękuję za pamięć i dobre słowo. Pozdrawiam Was serdecznie :)
Sikorko, Magda, bardzo dziękuję, że wpadłyście :))
Zyta, już są!
merry, czasem dużo czasu potrzeba, by trafić na swój smak idealny.
Agulek, dzbanuszek z TK Maxx. Pozdrawiam Warimię i Ciebie :)
WYkrywaczu, do dzieła!
Justyna, tyle jeszcze prób przed Tobą. Mam nadzieję, że znajdziesz swój ulubiony czekoladowy przepis. Bardzo dziękuję za miły komentarz :)

Ruda Galeria pisze...

Witaj, spróbowałam dziś przepisu. Genialny. Przepyszna czekolada:) faktycznie przypomina nieco budyń,ale w połączeniu z bananami okazała się przecudnym deserem.Ten przepis stawiam jako numer jeden wśród moich przepisów na gorącą czekoladę.Pozdrawiam

Dusia pisze...

Świetna ta czekolada, zapisuję sobie bo kusząca propozycja!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails