Dla ułatwienia dodam, że nie jest to makaron ryżowy :) Moje ostatnie kulinarne odkrycie, którym chciałam się z Wami podzielić. Podstawa wielu pysznych dań, słodkich i wytrawnych. Bardzo jestem ciekawa, czy komuś uda się zgadnąć. Przepis jutro. Pozdrawiam Was serdecznie!
26 komentarzy:
Te włosy nie zostawiła Joasia Liszowska to makaron potrawa włoska .
wermiszel
skoro to nie ryżowy to może sojowy???
sojowy wermiszel, hmmm???
Zimno, zimno :)
Tel Kadayif* turecki jakby makaron uzywany do slodkich wypiekow
Ciasto kadaifi :]
Jestem za kadaifi :)
trochę wygląda jak pismaniye ale to jest słodkie, a napisałaś, że jest też do dań wytrawnych więc pewnie jednak kadayif :).
Spóźniłam się, ale wg mnie to kadaifi :)
Hej,m
Czy to makaron przezroczysty: makaron sojowy – popularny składnik kuchni chińskiej, znany również w innych krajach Dalekiego Wschodu.
Polska nazwa handlowa jest myląca, gdyż makaron ten nie jest produkowany z soi, lecz najczęściej ze skrobi fasoli mung, skrobi ziemniaczanej lub z batatów (np. japońska odmiana harusame). Po namoczeniu w gorącej wodzie lub usmażeniu w głębokim oleju makaron staje się przezroczysty, z tego względu w j. angielskim często jest określany nazwą "cellophane noodles", w j. niemieckim "Glasnudeln".
Pozdrowienia od Nudnelka ;)
Przyłączam się do poprzednich komentarzy, choć prawidłowa nazwa to chyba kanafeh (?) (http://en.wikipedia.org/wiki/Kanafeh), bo Turecki kadaif używa się tradycyjnie tylko do słodkich dań. Jadłam to kiedyś w wersji słodkiej w Perskiej restauracji, pyszne :) Ładna zagadka się udała...
Kadaifi, 100 % :)
A ja obstawiam seler marynowany. Tak na przekór wszystkim ;)
Czy to jest wermiszel?
Gdyby nie było podpowiedzi, odpowiedziałabym, że to... włoczka biała, zerówka. Hmm, ale to zagadka kulinarna, a więc: makaron - nitki, własnoręcznie wykonany, O!
Jak nie makaron to co?? Byłam pewna!
oj to ja tego ciasta nitkowego nie znam:/
ale czekam na Twoją pyszną propozycję:)) - pewnie coś greckiego, co??:))
Beatko, ja tez chciałam powiedzieć, że ciasto nitkowe - kadaifi, ale cała rzesza mnie ubiegła...
I ja jestem za kadaifi :))
Kiedyś u Turka kupowaliśmy podobnie wyglądającą chałwę...
hmm... to jest ciasto greckie Kataifi tzn. surowe ciasto Filo w formie cienkich nitek takie anielskie włosy.
Pozdrawiam
Inka
To ciasto filo używane w kuchni tureckiej i greckiej:)
Dynia makaronowa
makaroni :)))
A dla mnie to włosy Anioła Stróża, który zmęczony swoją pracą wyjechał na urlop ;-)
Prześlij komentarz