wtorek, 12 lipca 2011

Co to jest?



Dla ułatwienia dodam, że nie jest to makaron ryżowy :) Moje ostatnie kulinarne odkrycie, którym chciałam się z Wami podzielić. Podstawa wielu pysznych dań, słodkich i wytrawnych. Bardzo jestem ciekawa, czy komuś uda się zgadnąć. Przepis jutro. Pozdrawiam Was serdecznie!

26 komentarzy:

AW pisze...

Te włosy nie zostawiła Joasia Liszowska to makaron potrawa włoska .

zielonooka pisze...

wermiszel

zielonooka pisze...

skoro to nie ryżowy to może sojowy???
sojowy wermiszel, hmmm???

Beata Lipov pisze...

Zimno, zimno :)

Gosia pisze...

Tel Kadayif* turecki jakby makaron uzywany do slodkich wypiekow

Toczka pisze...

Ciasto kadaifi :]

ula pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
cwasia pisze...

Jestem za kadaifi :)

ula pisze...

trochę wygląda jak pismaniye ale to jest słodkie, a napisałaś, że jest też do dań wytrawnych więc pewnie jednak kadayif :).

Majana pisze...

Spóźniłam się, ale wg mnie to kadaifi :)

Anonimowy pisze...

Hej,m
Czy to makaron przezroczysty: makaron sojowy – popularny składnik kuchni chińskiej, znany również w innych krajach Dalekiego Wschodu.
Polska nazwa handlowa jest myląca, gdyż makaron ten nie jest produkowany z soi, lecz najczęściej ze skrobi fasoli mung, skrobi ziemniaczanej lub z batatów (np. japońska odmiana harusame). Po namoczeniu w gorącej wodzie lub usmażeniu w głębokim oleju makaron staje się przezroczysty, z tego względu w j. angielskim często jest określany nazwą "cellophane noodles", w j. niemieckim "Glasnudeln".
Pozdrowienia od Nudnelka ;)

Kasia pisze...

Przyłączam się do poprzednich komentarzy, choć prawidłowa nazwa to chyba kanafeh (?) (http://en.wikipedia.org/wiki/Kanafeh), bo Turecki kadaif używa się tradycyjnie tylko do słodkich dań. Jadłam to kiedyś w wersji słodkiej w Perskiej restauracji, pyszne :) Ładna zagadka się udała...

Casablanca pisze...

Kadaifi, 100 % :)

Anonimowy pisze...

A ja obstawiam seler marynowany. Tak na przekór wszystkim ;)

diuk pisze...

Czy to jest wermiszel?

Potrawa pisze...

Gdyby nie było podpowiedzi, odpowiedziałabym, że to... włoczka biała, zerówka. Hmm, ale to zagadka kulinarna, a więc: makaron - nitki, własnoręcznie wykonany, O!

rhodiana pisze...

Jak nie makaron to co?? Byłam pewna!

zielonooka pisze...

oj to ja tego ciasta nitkowego nie znam:/
ale czekam na Twoją pyszną propozycję:)) - pewnie coś greckiego, co??:))

ewelajna pisze...

Beatko, ja tez chciałam powiedzieć, że ciasto nitkowe - kadaifi, ale cała rzesza mnie ubiegła...

Kasia pisze...

I ja jestem za kadaifi :))

Laura pisze...

Kiedyś u Turka kupowaliśmy podobnie wyglądającą chałwę...

Inka pisze...

hmm... to jest ciasto greckie Kataifi tzn. surowe ciasto Filo w formie cienkich nitek takie anielskie włosy.
Pozdrawiam
Inka

Anonimowy pisze...

To ciasto filo używane w kuchni tureckiej i greckiej:)

Anonimowy pisze...

Dynia makaronowa

magdalena (ellemo) pisze...

makaroni :)))

dorka pisze...

A dla mnie to włosy Anioła Stróża, który zmęczony swoją pracą wyjechał na urlop ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails