wtorek, 28 czerwca 2011

Ciasto z agrestem



Agrest jaki jest, każdy widzi. Zielony, okrągły i kwaśny. Agrest w cieście zmienia się nie do poznania. A dzisiejsze ciasto na samych białkach jest lekkie jak puch. Pachnie masłem i rozpływa się w ustach.



Ciasto z agrestem

6 białek
szczypta soli
100 g mąki pszennej białej
100 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
240 g cukru pudru
50 g tartej bułki
240 g rozpuszczonego masła
350 g agrestu
masło i bułka tarta do formy

Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Agrest umyć i zostawić do przeschnięcia na sitku. Połączyć oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier i bułkę tartą. Dodać rozpuszczone masło, zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Masę wylać do formy, na wierzchu ułożyć agrest. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 55 minut.

22 komentarze:

Madleine pisze...

Uwielbiam agrest :) Zawsze wyjadałam na wsi prosto z krzaczka :) Ciasto wyglada pysznie. A na jakiej wielkości formę są te skłądniki?

Projekt MY pisze...

jestem zwolenniczką niezbyt słodkich ciast, a to na takie właśnie wygląda, ale cóż, moje umiejętności piekarnicze są poniżej zera (testowałam wielokrotnie :)

blue pisze...

Uwielbiam piec ciasta , a potem je smakować ;) Przepis wypróbuje na pewno !

Makola pisze...

WOW! A ja jeszcze agrestu nie wiedziałam...:>

Majana pisze...

Zaraz pobiegnę sprawdzić, jak się ma mój agrest w ogródku ;).
Pyszne to ciacho Beatko:)

Anonimowy pisze...

Ładnie się prezentuje.
A agrest uwielbiam.

Aciri pisze...

Uświadomiłam sobie właśnie, ze jedyne ciasto z agrestem jakie zwykłam jadać to ciasto mojej babci:). Musze i ja spróbować coś z nim upiec:). Pozdrawiam serdecznie

Nath pisze...

Mnnniaaam agrest!

Paulina Podgórska pisze...

Uwielbiam ciasta z agrestem.
Bajeczne !

margot pisze...

agrest i ciasto para doskonała , jeszcze nie upiekłam ciasta z agrestem coby nie było wyśmienite i to tez tak wygląda , na pyszne, na bardzo pyszne

Komarka pisze...

Przepisy na ciasta z agrestem są tak rzadkie, że tym bardziej cieszę się, że widzę kolejny oryginalny :) Przyłączam się do pytania o wymiary foremki, bo chętnie bym wypróbowała :)

beata lipov pisze...

Madleine, Komarko, foremka ma wymiary 20x30 cm.
with love - nie namawiam, ale spróbować warto.
Inesko, powodzenia.
makola, to pierwszy w tym roku.
Majanko, jak ja Ci zazdroszczę :)
desperate, dziękuję serdecznie.
Aniu, pozdrawiam!
Nath, Papaya, margot, ciasto smaczne bardzo, polecam.

just-great-food pisze...

Świetne ciasto, mamy sporo agrestu :)

Anonimowy pisze...

Agrest to jedno z moich najmilszych wspomnień dzieciństwa. Okropnie kwaśny; niedojrzały zjadany wprost z krzaczka. W cieście musi nabierać tak cudownego ciepła...

Pozdrawiam!

Lejdi pisze...

właśnie je piekę. z braku agrestu poszedł rabarbar. mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie :D

beata lipov pisze...

Lejdi i co, i co, wyszło?

Lejdi pisze...

Beatko (imienniczko), ciasto jest przeeepyszne. aczkolwiek rabarbaru nie polecam. no może gdyby był w środku ciasta, wyszedłby lepiej. jego kwaśny smak pasuje, ale przesuszona struktura nie wygląda za ładnie. następnym razem zrobię z innymi owocami. a następny raz będzie na pewno :)

Duende pisze...

nie lubię agrestu ale to ciasto wygląda smakowicie:) cały Twój blog jest smakowity:)

Joon pisze...

Agrest u mnie w ogródku właśnie dojrzewa, więc jak tylko wrócę do domu będę musiała sie zabrać za jakąś agrestową pyszność. :) A Twój przepis wrzucam wysoko na moją listę! :)

Aga R. pisze...

właśnie zrobiłam to ciasto i mimo, że dałam troszkę za kwaśny agrest wyszło bosko. spód chwalą wszyscy w domu:)
dziękuję i pozdrawiam:)

Madleine pisze...

Ciasto włąsnmei sie piecze...tylko mam pytanie jak zrobić zeby pomimo pioeczenia owoce zostaly u góry? Bo mi rosnące ciasto zawsze je przykrywa :(

Madleine pisze...

Wlasnie zjadłam pierwszy kawałek.Ciasto pyszne - tylko nei wiem czemu agrest opadl mi na samo dno :(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails