sobota, 5 lutego 2011

Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie i katyk



Kręci mnie mąka gryczana od dawna i myślę, że to za sprawą blinów (mam nadzieję, że dobrze odmieniam), które w asyście kwaśnej śmietany doprowadzają mnie do szaleństwa. Ostatnio czytam sobie do poduszki "Kuchnię rosyjską" i bliny tam nęcą mnie na każdym kroku. Niebawem będzie i o nich, a teraz wróćmy do chleba.
Nie będę udawać, że jestem chlebową specjalistką, bo tak nie jest. Piekę chleby na zakwasie z miłością i oddaniem, lecz wciąż jakoś brakuje mi czasu na obowiązkowe procedury, bez których taki chleb nie może się obejść. Dziś będzie chleb o wiele mniej wymagający. Przepis zaczerpnęłam z książki "Gotuj z KitchenAid". W skromnym tym wydaniu wciąż odkrywam nowe perełki, a do takich zalicza się od dziś także mój dzisiejszy bohater. Do dzieła drodzy Państwo, czas zakasać rękawy.

Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie
200 g mąki gryczanej
200 g mąki żytniej (użyłam pytlowej)
375 g mąki chlebowej
2 łyżeczki soli
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżka miodu
30 g masła
150 ml ciemnego piwa
250 ml wody





Do miski przesiać wszystkie rodzaje mąki, dodać sól i drożdże, wymieszać. Do garnka wlać wodę, dodać miód i masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać piwo. Płynne składniki wlewać stopniowo do naczynia z mąką, wyrabiając ciasto. Trwa to ok. 8-10 minut. Wyrobione gładkie i niezwykle plastyczne ciasto przykryć w misce folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Moje rosło ok. godziny. Po tym czasie wyrobić je ponownie, podzielić na dwie części i uformować bochenki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, przykryć folią i znów zostawić do wyrośnięcia, tym razem na jakieś 40 minut. Następnie naciąć bochenki ostrym nożem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze 30 minut. Chleb jest zwarty, z chrupiącą, dość twardą skórką i miękkim wnętrzem. Jak na wiejski chleb przystało, kroi się go w grube pajdy i smaruje czymś pysznym.
U mnie był to katyk, rodzaj gęstego serka wywodzącego się z kuchni bułgarskiej. W oryginale było to odparowane na gęsto owcze mleko, zakwaszane owczym serem. Ja robię go dużo prościej. Miksuję po prostu fetę z gęstym jogurtem. Proste i zaskakująco smaczne. Polecam.

21 komentarzy:

ulcik pisze...

Przepiękny !
mogę prosić o kromeczkę ? - dziękuję :)
mniam !

Agata – sierysuje.pl pisze...

Beatko, genialny pomysł na serek, kupuję natychmiast!

Aciri pisze...

Chleb przepiękny:)

Anonimowy pisze...

Przepiękne bochenki!

A czy taką mogę gryczaną można uzyskać poprzez zmielenie kaszy?

Pozdrawiam! :)

Zielenina pisze...

świetny, też bardzo lubię mąkę gryczaną, często robię racuszki gryczano-orkiszowe. Muszę wypróbować ten chleb, wygląda bardzo smacznie. U mnie dzisiaj Wasze ciasto z okazji święta nutelli :) http://zielenina.blogspot.com/2011/02/5-ty-swiatowy-dzien-nutelli-ciasto.html#comments

beata lipov pisze...

Zaytoon, to chyba zależy od narzędzia do mielenia, jakim dysponujesz. Z młynkiem do kawy powinno być ok. Ten katyk polecam Wam z całego serca.

Karmel-itka pisze...

Beato,
piękny chleb. tylko takiego pozazdrościc!

kasandraa6 pisze...

przepiękny ;-)

Majana pisze...

Przepiękny chlebek. Po prostu, wspaniały Beatko!:)

Domowy zakątek pisze...

Wygląda bardzo apetycznie. Przepiękne zdjęcia.

wykrywacz smaku pisze...

Piękny chleb i naprawdę profesjonalne zdjęcia! Zapraszam do podzielenia się nimi na nowym portalu kulinarno-fotograficznym http://wykrywacz-smaku.pl/ :)

Bea pisze...

Piekny chleb Beato! Ja ksiazke z przepisami KA na razie tylko wertuje, zycia mi chyba nie starczy na wyprobowanie tych wszystkich przepisow, ktore sie pietrza w domu.... ;)

Pozdrawiam serdecznie!

Tilianara pisze...

Muszę powiedzieć, że pasjami uwielbiam gryczane bliny, ale gryczane chlebki mnie do tej pory nie zachwyciły. Wypróbuję może ten przepis ... kto wie :)
Przepięknie fotografie :)

Rita pisze...

taki chleb to mogę nawet ja upiec! wygląda świetnie i zdrowo!
pozdrowienia!
J.

peggykombinera pisze...

o rany!
wspaniały chleb... i to piwo :)
zapewne smakuje bajecznie :)

Ewelina Majdak pisze...

Mąka gryczana smakuje nieziemsko.
Tak jak żytnia dla mnie i gryczana to mąka szlachetna.
A chleb to podstawa!
Pozdrowienia!

Unknown pisze...

Chlebek niesamowicie apetycznie wygląda!
My również lubimy wypieki własnej roboty, choć chleba na zakwasie jeszcze nie robiłyśmy.
Dlatego dziękujemy za ten prosty przepis :)

pozdrawiamy

wariatka327 pisze...

sama poezja,
jest po prostu przepiękny, czego nie mogę powiedzieć o kupnym chlebku ..

asieja pisze...

piękne nacięcia
a gryczany smak bardzo kuszący, jestem wielbicielką..

od-kuchni pisze...

Chlebek wygląda niewiarygodnie kusząco :) I na pewno jest bardzo smaczny i zdrowy :)Ja przy okazji chciałabym jeszcze za śliczny paryski notesik podziękować :) Uroczo prezentuje się w torebce!

amarantka pisze...

Ja jeszcze zbyt wielu przygód z mąką gryczaną nie miałam, ale nadrobię to z przyjemnością zaczynając od takiego chleba :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails