piątek, 10 grudnia 2010

Piernikowe ludziki. Warsztaty dla dzieci.



Jest coś takiego w piernikowych ludzikach, że po prostu nie można ich nie upiec, zgodzicie się ze mną? W tym roku udało mi się zdobyć klastyczną ludzikową foremkę w rozmiarze XL.
Przepis na pierniki, który dziś proponuję, jest jednym z moich ulubionych. Ciasto nie wymaga leżakowania, jest miękkie i przyjemnie piernikowe.
Chcę Was zaprosić na obchody dnia Terra Madre. Tak, jak w zeszłym roku, warszawski Slow Food będzie partnerem Świątecznego Frymarku w Instytucie Teatralnym 18 grudnia w godzinach 11.00 -18.00. Z tej okazji organizujemy około kulinarne warsztaty dla dzieci.
Przygotowujemy 6 godzinnych bloków z różnymi aktywnościami, m.in. leśne rośliny, herbatki z dzikich malin, ozdoby z pomarańczy oraz pierniczki. Będzie można się spotkać z Marylą Musiadłowską, Kasią Bosacką, Basią i Piotrem Adamczewskimi, Agnieszką Kręglicką i ze mną. O 12.00 zapraszam na wspólne dekorowanie pierników z użyciem lukrów barwionych naturalnie.
Rezerwujcie terminy, zabierajcie dzieciaki i do zobaczenia za tydzień!



Piernikowe ludziki

500 g mąki
1 ½ szklanki miodu
1 szklanka cukru pudru
¾ kostki masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 opakowanie przyprawy do pierników
do dekoracji: biały lukier, kolorowe drażetki
Miód pogrzać na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Co jakiś czas zamieszać masę i pilnować, żeby się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdjąć naczynie z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać z sodą i solą. Dodać masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne i lśniące ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5cm i posługując się foremką lub zrobionym z kartonu szablonem wyciąć ludziki. Ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej nieprzywierającym papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
Gdy ludziki wystygną, można przystąpić do dekorowania.



Zdjęcia: Lubo Lipov

20 komentarzy:

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

cudne są! I śliczne zdjęcia :)

Zaytoon pisze...

Od dawna marzy mi się taka foremka. Bez wątpienia ciasteczka wycinane przy jej pomocy smakują wyjątkowo...

Pycha pisze...

Świetne! Ja też będę robiła, wczoraj doszla moja foremka, przepis zapisuję, wydaje się super :) Ile ciastków ;) wyszło z tego przepisu?

Anonimowy pisze...

Za każdym razem jak tu zaglądam, to po prostu otwieram buzię z zachwytu, po prostu CUDA!!! Przepiękne zdjęcia, na zwykłe bałwanki mogę patrzeć i patrzeć.

ada pisze...

Zdjęcie Dziewczynki z "ludzikową" foremką po prostu cudne :) Ja też się w tym roku skusiłam na zrobienie piernikowych ludzików.
Pozdrawiam serdecznie :)

Majana pisze...

Przepiękne zdjęcia, cudowna dziewczynka i pyszne pierniczki! :))
Pozdrawiam :)

margot pisze...

o kurcze , ale piękne ludziki , takie z charakterkiem :P

Anonimowy pisze...

jakie piękne ludziki!

Anonimowy pisze...

Jak zwykle jestem pod wrażeniem - CUDNE! A córcia przepiękna istotka. Pozdrawiam Iza - Mammamisia.

dragonfly pisze...

Już nie mogę się doczekać, kiedy moja Hana będzie na tyle duże, żeby jeździć z nią na takie warsztaty do Ciebie:-)

Anonimowy pisze...

Witaj,
mogłabyś mi napisać skąd wziąć taką foremkę? Bo szukam, i szukam i nigdzie ich nie ma, a wymarzyłam sobie takie prawdziwe pierniczki : )
Pozdrawiam Wika.
Proszę od odp na maila
veronika_92@vp.pl

lo pisze...

Gdzie można rezerwować miejsca na te piernikowe warsztaty dla dzieci?

Beata Lipov pisze...

lo, nie ma rezerwacji, po prostu przyjdźcie :)
Wika, foremka z Villeroy & Boch, pozdrawiam.

darka pisze...

Też mam taką foremkę i dzisiaj właśnie piekłam ciasteczka. Wyszły pyszne.

Robert Gutowski pisze...

Do zobaczenia :)

Karina pisze...

a gdzie taka cudna foremkę mozna dostac i w dodatku w rozmiarze xl;)))cudny blog-bede zagladac;))

Mmorelia61-Kasia pisze...

Moje pierniki wlasnie sie pieka. Jedno zastrzezenie - z tych proporcji wyszla masa o konsystencji smietany, musialam dosypac jeszcze 3 szklanki maki zeby nadawalo sie do walkowania. Moze podawaj proporcje w ml i kg !!!
Pozdrawiam

Robert Gutowski pisze...

Ufff! A już myślałem że to ze mną coś nie tak... Też mi wyszło ciasto naleśnikowe... Nie szklanka tylko 1 kg mąki... :(

Beata Lipov pisze...

O rany, a ja upiekłam z tego przepisu ponad 300 pierniczków. Zachodzę w głowę, z czego wynika problem?

Mmorelia61-Kasia pisze...

Według mnie za dużo plynnych składników. Moze Twoja szklanka jest mniejsza niz 250 ml ?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails