środa, 8 grudnia 2010

Bałwanki lukrowane. Znowu?!





Bałwanków nigdy dość, a dzisiejszy przepis możecie wykorzystać do innych świątecznych wypieków. Nadaje się na choinkowe ozdoby i tylko od Was zależy, co z niego powstanie. Tak więc do roboty, moi mili i czekam na wieści, co tam u Was w kuchni słychać.





Bałwanki lukrowane
1/4 szklanki miodu
¼ kostki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
do dekoracji: biały lukier domowej roboty (przepis tutaj ), czerwony lukier plastyczny, czarny lukier plastyczny, cukrowe konfetti na oczy
Na stolnicę przesiać mąkę z sodą. Dodać przyprawę do piernika, cukier i pozostałe składniki. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. ½ cm i wycinać bałwanki.
Układać na blaszce wyłożonej nieprzywierającym papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Gdy bałwanki przestygną, udekorować je białym lukrem i elementami z lukru plastycznego.

Chcę Wam podziękować za wszystkie komentarze dotyczące magazynu "Lawendowy Dom" . Czytam je z uwagą. Są dla mnie dużą pomocą w planowaniu kolejnego numeru. Pierwsze materiały już zamówione, zadania rozdzielone. Jutro kolejna narada produkcyjna, dzieje się kochani, dzieje się. Piszcie, podpowiadajcie, krytykujcie i wspierajcie, bo bez Was to wszystko nie miałoby sensu.
No i zaglądajcie na nasz profil na Facebooku. Dziś ogłaszamy zwycięzców mikołajkowej akcji "Oświeć się".



Zdjęcia: Lubo Lipov

26 komentarzy:

Jswm pisze...

słodkie!
trudno się nie uśmiechnąć do tego pierwszego zdjęcia :)

mirinda15@buziaczek.pl pisze...

one muszą leżakować, czy od razu do schrupania? :)

aga pisze...

sa cudne:) az nie moge sie napatrzec nanie:)

dotblogg pisze...

jakie piękne! uwielbiam te wystające noski:D świetny blog i świetna gazeta wirtualna!

pozdrowienia z kropkowego blogu
Just

Duś pisze...

śliczne bałwanki, szkoda że nie mam takiej foremki :)

Majana pisze...

Jakie cudowne te bałwanki Beatko!:)))
Aż sie buzia sama usmiecha i łapki po nie wyciągają:)
Pozdrawiam.

Euforka pisze...

urocze!

Anna pisze...

Świetne! My też dziś mieliśmy piec pierniczki ale przyprawa do pierników "wyszła" i przełożyliśmy to na jutro.
Podniosę pytanie w sprawie leżakowania, mają czy nie? Mam podobny przepis i w sumie chciałam zrobić je jako ozdobę na choinkę...

Beata Lipov pisze...

Cieszę się, że bałwanki podobają się Wam. Anna, moje nie leżakują. Jeśli chcesz nie leżakujące do jedzenia, miękkie od razu, do zajrzyj do magazynu Lawendowy Dom. Tam przepis na piernikowe ludziki, od razu do jedzenia.

Gosia pisze...

Cudne, magia świąt działa :)

Tony pisze...

Beauty!
Greetings and kisses for small hands :)

kabamaiga pisze...

Przepiękne Beatko.

Fiolunka pisze...

Prześliczne te bałwanki ;) sama zastanawiam się co mogę zrobić jako taki nietypowy prezent, więc pewnie skorzystam z przepisu ;)

Myszka pisze...

Bałwanki są przesympatyczne, ale ja jestem zachwycona Twoją kuchnią - tym turkusem w niej!!! Pięknie!

Theresa pisze...

Smakowicie wyglądają te bałwanki, ale jeszcze bardziej podoba mi się aranżacja Twojej kuchni, wspaniałe zdjęcia ...

Zaytoon pisze...

O jakie śliczne! Można się w takich bałwankach (nawet pomimo, jakby na to nie patrzeć, niechlubnej nazwy) zakochać. :)

A tego masła, to 1/4 kostki, tak?

Pozdrawiam!

Beata Lipov pisze...

Tak :) Ty mój bałwanku kochany, jak to brzmi?

Arvén pisze...

Uwielbiam Wasze zdjęcia i przyznam się niechlubnie, że podziwiam nie tyle wypieki, co kreatywność i pasję z jaką tworzycie bloga i wszystkie te cudeńka...

amarantka pisze...

Dla mnie codziennie mogłyby się tu takie bałwanki pojawiać :)
bo nie tylko w bałwankach się zakochać można, jak słusznie zauważyła Oliwka, ale i w Waszych zdjęciach!

Sorsha pisze...

Coś pięknego! :-)

Marta pisze...

Właśnie zrobiliśmy!! Pięknie wyszły i pysznie!! Mniam, mniam.:))) dzięki!!!!

folkmyself pisze...

Śliczne są! Szkoda że nie mam kolorowego lukru.

Beata Lipov pisze...

Dziękuję, dziękuję, dziękuję za te wszystkie miłe słowa. Folkmyself, czerwony gęsty zrobisz domowym sposobem. Cukier puder z odrobiną soku z malin, zrobi się z tego taka gęsta pasta, na nosy się nada :)

Zielenina pisze...

Chyba sobie z zazdrości ulepię takiego prawdziwego, ze śniegu :P

Komarka pisze...

Śliczne :) Szczególnie bałwanki mnie oczarowały :)

Iwoja pisze...

ślicznie i smakowicie to wszystko wygląda. Na dodatek - piękne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails