środa, 9 czerwca 2010
Razowe bułeczki z rabarbarem.
Lubię drożdżowe wypieki. Razowe bułeczki z rabarbarem to propozycja dla łakomczuchów dbających o linię.
Przepis zgodny z zasadami Metody Montignac.
Potrzebne będzie:
300g mąki pszennej typ 1850
1 białko
ok 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka 0,5%
paczuszka drożdży suszonych
5 łyżek fruktozy
2 łyżki dowolnego dżemu słodzonego fruktozą (użyłam truskawkowo-rabarbarowego własnej produkcji)
2 łodygi rabarbaru
szczypta soli
Rabarbar pokroić na półcentymetrowe kawałki. W garnku z grubym dnem rozpuścić 2 łyżki fruktozy. Gdy powstanie złoty syrop, wrzucić rabarbar, wymieszać i odstawić z ognia do wystygnięcia.
Wymieszać w misce mąkę, białko, mleko, pozostałą fruktozę, drożdże i sól. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie wyrobić je i ponownie odstawić. Gdy wyrośnie podzielić na 11 części. Uformować bułeczki i ułożyć luźno w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia.
W bułeczkach uformować małe dołki, posmarować je dżemem i do każdego włożyć kilka kawałków rabarbaru.
Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
Etykiety:
bułeczki,
mąka pełnoziarnista,
Metoda Montignac,
rabarbar,
truskawki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
8 komentarzy:
To coś dla mnie, kocham Montignaca i razowe wypieki :) wyglądają cudownie !
Połączenie mąki razowej z rabarbarem musi być genialne !
Jutro upiekę, dziękuję już za przepis :)
Świetny przepis. A ja od wczoraj zachwycam się Twoją książki "Bułgaria na talerzu". Wczoraj dotarła do mnie paczka. Pozdrawiam!
Mniam
Moja obecna dieta niestety nie przewiduje takich pychotnosci:(
Przepieknie wygladaja. Koniecznie musze je zrobic :)
Chociaż wolę pszenne białe, to muszę przyznać, że ten przepis ma COŚ w sobie :)
Lubię razowe wypieki, takie bułeczki z rabarbarem muszą być bardzo dobre, w dodatku ślicznie wyglądają.
Piękne bułeczki! Uwielbiam razowe pieczywo:)
Mniaaam! pyszności:)
Prześlij komentarz