poniedziałek, 14 czerwca 2010

Konfitura z rabarbaru i truskawek




Rabarbarowo-truskawkowy duet kręci mnie od lat. Kwaśne i słodkie, twarde i miękkie, przeciwieństwa się przyciągają.

Dziś przepis na konfiturę zgodną z zasadami Metody Montignac.

500 g rabarbaru pokrojonego w plasterki
500 g truskawek
200 g fruktozy
2 goździki





Goździki utłuc w moździerzu. Fruktozę wsypać do garnka, rozpuścić na złoty syrop, dodać rabarbar i goździki, wymieszać i smażyć na małym ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać truskawki, smażyć jeszcze 15 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć. Postawić „do góry nogami” i zostawić do ostygnięcia.

Najlepiej smakuje z kromką razowca na miodzie.
Smacznego!

Zdjęcia: Lubo Lipov

8 komentarzy:

Robert Gutowski pisze...

Wow! Śliniawki mi nie wyrabiają! Super połączenie!

lo pisze...

Podoba mi się ten dodatek goździków. Koniecznie do spróbowania.

Anika pisze...

Smak rabarbaru to wspomnienia babcinego ogródka, kumpli noszących ogonki rabarbaru za paskiem i do nich cukier w kieszeni... :-)
W parze z truskawkami - wyśmienicie smakuje!

margot pisze...

ja bardzo lubię różne przepisy na przetwory i chętnie sięgam po różne słodziki( mam na myśli różne cukry, fruktozę , owoce suszone ,słody czyli różne ale naturalne)Śmieję się ,że jedni kolekcjonują znaczki ja różne substancje słodzące , różne sole i mąki:D
pozdrawiam

Polka pisze...

Ha! Uwielbiam to połączenie :)
Plus odrobina balsamico...
Mhmhmh
Śliczne zdjęcie :)

Anoushka pisze...

niesamowity kolor!
w sobote mam zamair udac sie na targ po ostatni rabarbar na przetwory :)

majana pisze...

Cudowna konfitura! Ja też robiłam z truskawek i rabarbaru, pychotka:)W ogóle w tym roku dopiero zaczęłam robić konfitury, więc jestem bardzo zadowolona i wciągneło mnie to :)

Beata Lipov pisze...

Rabarbar wciąż jeszcze do dostania na bazarach, a truskawki coraz tańsze. Pozdrawiam serdecznie!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails