poniedziałek, 25 stycznia 2010

Greckie rogaliki z fetą. Gorące.


Piętnaście minut. Z zegarkiem w ręku. Tyle czasu zajmie Wam wyjęcie z opakowania ciasta filo, pocięcie go na paski szerokości 7 cm, rozkruszenie w misce 200 g fety (używam fety odsolonej) i wymieszanie jej ze słuszną garścią posiekanej natki pietruszki i jajkiem.


Wciąż jeszcze macie czas by posmarować każdy pasek ciasta oliwą z oliwek, nałożyć na jednym z jego końców łyżkę farszu i złożyć ciasto w trójkątny rogalik.



Teraz pozostaje tylko ułożenie rogalików na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawienie ich do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na jakieś 20 minut. Muszę biec, bo kolejna partia właśnie się upiekła. A po kuchni krążą sępy, które tylko czekają na chwilę mojej nieuwagi...


Proszę zauważyć, że nawet słowem nie wspominam o tym co dzieje się za oknem. Poza tym moje rogaliki są cudownie gorące.
Przepis pochodzi z książki "Smaki świata. Grecja" Susanny Tee

12 komentarzy:

alizee pisze...

Kusisz kochana, oj kusisz....
chyba się nie oprę i upiekę, fetę uwielbiam :)))

Pozdrawiam serdecznie

Lavande pisze...

kusząca propozycja!


I jaki piękny fartuszek z moją ukochaną lawendą:)

Pozdrawiam
Lavande

Mich pisze...

Zauważyłem, że za oknem nie ma nic. Rożki brzmią pysznie

♥ Ania z Zielonego Wzgórza ♥ pisze...

To po prostu MUSI być smaczne!!! :)))

Kamila pisze...

Proste i smaczne.

Wypróbuję z pewnością przepis.
Pozdrawam serdecznie

atram pisze...

robie takie, ale z ciasta francuskiego, bez jajka za to z czosnkiem, oliwkami i bazylia:)

Euforka pisze...

Umm.. apetycznie wygląda a ja w dodatku uwielbiam fetę! :) A to ciasto filo gdzie można kupić?

Beata Lipov pisze...

Euforka, ja przywożę z Bułgarii każdego lata, ale to dla Ciebie żadna pomoc (pół walizki mam tym załadowane). Bywa w sieci Piotr i Paweł i sklepach z produktami kuchni arabskiej. W Warszawie można kupić w sklepie przy libańskiej restauracji Samira.

Robert Gutowski pisze...

hmm... naprawdę proste... i ładne

Anika pisze...

Zachwycają się panie i daniem i fartuszkiem - więc ja się jeszcze do tego zachwycę ślicznym talerzykiem. Cudowne kolory!
Pozdrawiam!

Beata Lipov pisze...

Talerzyki prosto z Turcji. Dziękuję i pozdrawiam

Flora pisze...

mmmm... już mi pachnie...
ale dopiero jutro wyrusze na zakupy i nabędę składniki... zamiast ciasta filo bedzie francuskie.
A co za oknem - każdy widzi i kazdemu już się wiosny chce, prawda?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails