niedziela, 4 marca 2012

Bułeczki i spółka. Zapraszam na warsztaty!



Chcę Was zaprosić na wyjątkowe wydarzenie organizowane przez Warszawskie Convivium Slow Food.

Przygotowujemy Kulinarną Akcję Bezpośrednią, Warsztaty gotowania dla dzieci, Kiermasz produktów regionalnych, Pokaz kulinarny Artura Moroza oraz koncert zespołu Jagny Knittel, które to atrakcje uświetnią FINAŁ KONKURSU KULINARNEGO "TRADYCYJNE PRODUKTY - NOWOCZESNA KUCHNIA POLSKA"realizowanego przez Slow Food i Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej



W programie:
11-16
Kiermasz produktów, jakie lubicie, których szukacie, którymi się zachwycicie.
Zakupy, degustacja i jednodniowa knajpka, w której spróbujecie królika popielańskiego i wina od Płochockich
11-14
Zmagania konkursowe uczniów szkół gastronomicznych, komentowane przez Maćka Nowaka
13.00
Kulinarna Akcja Bezpośrednia, pt. Rasy rodzime zwierząt gospodarskich.
Kura zielononóżka znana jest już nawet w przedszkolach. A czy wiemy coś o króliku popielańskim, owcy pomorskiej czy wrzosówce? Mamy w Polsce kilkadziesiąt rodzimych ras, wartych chronienia,
Opowiedzą nam o nich prof. dr. hab. Jędrzej Krupiński i prof. dr hab. Paweł Bielański z Instytutu Zootechniki w Balicach.
Wykład, dyskusja i degustacja. Wstęp 10 zł, członkowie Slow Food 5 zł.
13.00
Warsztaty gotowania dla dzieci "Bułeczki i spółka"
Wstęp 5 zł, zapisy pod adresem varsavia@slowfood.waw.pl. Ilość miejsc ograniczona.
15.00
Autorski pokaz kulinarny Artura Moroza, szefa Kuchni Restauracji Bulaj w Sopocie.
15.30
Zaśpiewa Jagna Knittel z zespołem
16.00
Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego

Termin: sobota 10 marca, w godzinach 11.00-16.00
Miejsce: FORTECA w parku Traugutta, ul.Zakroczymska 12 w Warszawie
(parking przy Zakroczymskiej, na tyłach stadionu Polonii)
Będzie nam miło, jeśli informację o tej akcji rozpowszechnicie szeroko

Na warsztatach będziemy piec z dziećmi bułeczki i przygotowywać pasty do pieczywa. Jeśli macie ochotę na spotkanie i wspólne działania to śpieszcie się z rezerwacją, bo z pewnych źródeł wiem, że wolnych miejsc jest coraz mniej.

Bułeczki z czarnuszką
(z podanej porcji wychodzi ok. 16 bułeczek)

3 szklanki mąki pszennej (użyłam mieszanki mąki chlebowej i szymanowskiej)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
2 łyżki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
jajko do smarowania
czarnuszka do posypania

Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, drożdże i sól. Wlać podgrzane lekko mleko i wodę oraz olej. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić je ponownie, podzielić na 16 porcji i formować bułeczki. Moje są w kształcie wianuszków, ale można poeksperymentować z innymi formami. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez ok. 15-20 minut.



Do zobaczenia!

18 komentarzy:

Djors pisze...

Wyglądają pysznie. Z chęcią bym je zrobiła, ale kiedyś piekłam bułki w domu i ile upiekłam tyle zjadłam - no bo były pyszne -świeże ciepłe chrupiące -wystarczyło do nich masło. Ale ślinka cieknie.

beata lipov pisze...

Masz rację Djors, te bułki to pułapka. Ma to samo :)

Zielenina pisze...

śliczne bułeczki :) Udanych warsztatów! Ja piekłam wczoraj bułeczki z dzieciakami i poszło świetnie!

NyuChii pisze...

O ile tylko B. będzie mógł to specjalnie z Łodzi przyjadę :)

Ewa pisze...

Czy zapisy obowiązują tylko na warsztaty czy na całą imprezę?

Usagi pisze...

Prześlicze są te zdjęcia, kolory. Bułeczki zrobię dopiero na Wielkanoc, normalnie nie jadam pieczywa, a jak piekę własne, to potem mnie siłą nie można oderwać, aż zniknie :)
Pozdrawiam

od-kuchni pisze...

Beatko podesłałabyś kilka na jutrzejsze śniadanie :) Pięknie się prezentują!

Jagoda pisze...

Wyglądają przepysznie :)

Majana pisze...

Cudowne są te bułeczki! Ach!:)))

CZARY Z DREWNA pisze...

pięknu nowy wiosenny nagłówek :)
bułeczki a jak kuszą i nawet takie lenia jak ja skłaniają do kucharzenia. Haden kulinarny blog mnie jeszcze nie inspirował do kucharzenia jak ten :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Cudowne są te bułęczki:) Na warsztatacvh niestety być nie mogę, bo za daleko ...ale bułęczki chętnie upiekę:)

Angelika Szostak pisze...

Jakie piękne te bułeczki;) Na śniadanie w sam raz;)

Aurora pisze...

A ja z kolei zapraszam do włączenia się w czekoladowy projekt, szczegóły u mnie na blogu :))

Deilephila pisze...

Wszystkiego Dobrego z okazji Dnia Kobiet:D

Krysia pisze...

Przeczytałam już parę przepisów na bułeczki i nie mogę się nadziwić jakie one są proste w produkcji! W zimowe i leniwe dni chyba łatwiej zostać w domu i upiec je własnoręcznie niż ruszać do piekarni.

Krysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

Anonimowy pisze...

Na samodzielne pieczenie bułek "czaję się" już od dawna... może w końcu spróbuję? ;-)

Smaczna Pyza pisze...

mam nadzieję, że to jest przepis, z którego grupa dzieci pod Twoim nadzorem robiła bułeczki na warsztatach :) bułki wyszły pyszne i miały przedziwne, piękne kształty - "moja" trójka zachwycona!

Karolina pisze...

bułki rewelacyjne :) Zmodyfikowałam nieco przepis i zrobiłam z pełną mąką orkiszową. Rodzina pożarła!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails