czwartek, 11 sierpnia 2011

Błyskawiczny placek z cukinią






Chciałam czegoś pysznego, kolorowego, czegoś, co robi się prawie samo. Macie ochotę? U mnie bazę tego wytrawnego placka z cukinią stanowi ciasto filo, ale z powodzeniem można je zastąpić mrożonym ciastem francuskim. Wybierzcie to najwyższej jakości, przygotowane na bazie masła.





Błyskawiczny placek z cukinią
6 płatów ciasta filo lub opakowanie ciasta francuskiego
100 g masła, jeśli użyjecie płaty filo
250 ml jogurtu greckiego
1 jajko
150 g fety
1 ząbek czosnku
ok. 300 g cukinii (u mnie odmiana żółta)
sól
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek do skropienia placka przed pieczeniem

Cukinię pokroić w plasterki, wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem, gotować półtorej minuty, odsączyć na sitku. Wymieszać jogurt z jajkiem i pokruszoną fetą. Sos doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masło roztopić. Na dnie blachy do pieczenia ułożyć trzy płaty ciasta, każdy smarując roztopionym masłem, wylać połowę masy serowej rozprowadzić, ułożyć kolejne płaty ciasta, nie zapominając o skrapianiu ich masłem. Rozsmarować pozostałą masę serową, ułożyć cukinię, doprawić ją solą i pieprzem i skropić odrobiną oliwy. W przypadku ciasta francuskiego, wystarczy ułożyć je na blasze, posmarować masą serową i obłożyć cukinią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na ok. 40 minut. Podawać na ciepło, choć równie dobrze zmakuje na zimno. Smacznego!

16 komentarzy:

Gosia pisze...

cudnie wyglada :) letnie...lekkie i na pewno pyszne :)

Pozdrawiam :)

agea pisze...

oj tak wygląda smakowicie, piękne zdjęcia:)

Kasieńka pisze...

Wygląda obłędnie! Tak apetycznie, że z chęcią bym się poczęstowała!
Wspaniałości!
Pozdrawiam serdecznie!

Majana pisze...

Jaki śliczny placek:) Smakowity Beatko:)

zielonooka pisze...

mmmm wygląda smakowicie, ciekawe jak smakuje :))

dragonfly pisze...

Ale przepis genialny! Jutro próbuję!

małgo pisze...

już sobie wyobrażam ten smak... mniam!

Anonimowy pisze...

ja jeszcze ponawiam zapytanie o sardynię z postu z 6 08...byłabym wdzięczna za odpowiedz na forum lub mailowo..
pozdrawiam
asia
asekmasek@op.pl

Beata Lipov pisze...

Gosiu, dziękuję Ci za miłe słowa i za Twoje nieustające wsparcie :)
agea, Kasieńko, nie tylko wygląda, także wspaniale smakuje.
Majanko, przesyłam Ci wirtualnie kawałek. Całusy!
zielonooka - smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda.
dragonfly - czekami na relację, powodzenia!
małgo :))

Karolina pisze...

Wygląda pysznie :)

Lukrecja pisze...

muszę tylko kupić cukinie, a z tym u mnie w sklepie ostatnio problem

misbasia pisze...

Pysznie musi smakować :)

anet-niezapominka pisze...

wypróbowałam, jest super pyszne!!!
a co najważniejsze szybkie, czyli w sam raz na ciepłą kolację:)

misialala.pl pisze...

koniecznie do zrobienia :) może jeszcze+pomidorki koktajlowe

Anonimowy pisze...

PYCHA !!!!! miałam okazję posmakować tej super zapiekanki!
Dominika

Anonimowy pisze...

Pyszna zapiekanka, dołożyłam jeszcze suszonych pomidorków i wyszła palce lizać :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails