sobota, 21 maja 2011

Sałatka z bobu na ciepło



Zielony bób, cukrowy groszek i młoda marchewka w aksamitnym ziołowym sosie. Do tego odrobina rozpływającej się apetycznie bryndzy. Ta sałatka skradła moje serce podczas sesji w restauracji 4 Ye Goode Foode i od tego czasu bób wciąż jest obecny na liście moich zakupów. Na świeży musimy jeszcze chwilę poczekać. Polecam bób mrożony, dostępny przez cały rok.



Sałatka z bobu na ciepło
200 g bobu
100 g marchewki
100 g groszku cukrowego
3 łyżki ziaren słonecznika
po 1 łyżce drobno posiekanej natki pietruszki i mięty
100 g bryndzy
2 łyżki oleju
sok z limonki
łyżka płynnego miodu
sól
świeżo mielony pieprz

Bób, marchewkę i groszek cukrowy ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie i zostawić do przestygnięcia. Bób obrać ze skórki, marchewkę pokroić w plasterki. Warzywa przełożyć na patelnię. Do niewielkiego słoika wlać olej, dodać sok z limonki, miód, posiekane drobno zioła, sól i pieprz. Słoik zakręcić i mocno wstrząsnąć. Powstałym sosem polać warzywa na patelni i całość podgrzać, delikatnie mieszając. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, pamiętając, że łatwo się przypala. Sałatkę przełożyć na talerze, posypać słonecznikiem i bryndzą. Podawać od razu.



Smacznego!

18 komentarzy:

hania-kasia pisze...

Bardzo lubię sałatki z bobem. Już nie mogę się doczekać na świeży, choć mrożony też całkiem dobrze się sprawdza.

nobleva pisze...

Pyszne składniki, bób uwielbiam, zwłaszcza jeśli w jego okolicy jest mięta. Czekam na świeży!

schokolade pisze...

musze wyprobowac-wyglada pysznie!

desperate pisze...

Mniam, mniam...
To jest to co tygryski lubią najbardziej.

Duś pisze...

Przepiękne kolory wiosenne!

kabamaiga pisze...

Zjadłabym dzisiaj na obiad.

ula pisze...

bób jest super, ja robię do arabskiego jedzenia sałatkę z bobu z czosnkiem i natką pietruszki, tyle, że na zimno, ta wygląda przesmakowicie, ;)
pozdrawiam

Arvén pisze...

Muszę zapisać, bo bób jadam fazami gdy przychodzi nań sezon. Ale zawsze zanim go obiorę wystarczająco do sałatki zjadam przy obieraniu całość...

tu-tusia pisze...

Wszystko co lubię :D
Do wypróbowania!

Olivia pisze...

Moja babcia uwielbia bób więc poczekam na świeży i zrobię jej niespodziankę :) Dzięki :)

Majana pisze...

Oj, bób, bób, bardzo go lubię:))
nie mogę sie doczekać swieżego.
A sałatka zapowiada sie bardzo pysznie Beatko:)
Pozdrowienia:)

mopswkuchni pisze...

Strasznie apetyczna. Muszę się przekonać jak smakuje! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Trzcinowisko pisze...

Boskość..nie manic lepszego jak młody bób i groszek:)

Zaytoon pisze...

Przepyszna! I tak pięknie zielona...

Agnieszka pisze...

Ciekawe połączenie - pysznie wygląda. W bobie rozsmakowałam się w zeszłym roku. Zazwyczaj całe strąki grilluje i po obraniu skrapiam odrobiną oliwy i posypuję solą morską. Tak po prostu:)

Karina pisze...

takiej jeszcze nie jadlam musze wypróbowac;))

Paula pisze...

jak z bryndzą, to biorę w ciemno :)

Deilephila pisze...

niebo w gębie!!! Wyszła przepyszna, nawet jak zastąpiłam bryndzę mozarellą. Dziękuję:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails