niedziela, 17 lipca 2011

Scones z porzeczkami i mrożona herbata z miętą





Letnie leniwe popołudnie aż prosi się o nieskompliwowaną przekąskę. Scones przygotowuje się błyskawiczne. Zimą piekę je z rodzynkami, dziś propozycja z porzeczkami, które sprawiły, że wypiek nabrał letniego charakteru. Puszyste bułeczki, o zwartym, niezbyt słodkim wnętrzu podałam w towarzystwie mrożonej miętowej herbaty.



Przygotowałam ją według wskazówek Pana Pawła, który prowadzi blog Klubu Miłośników Dobrej Herbaty. Jako, że miałam przyjemność spotkać tego herbacianego speca osobiście i mam do niego absolutne zaufanie w herbacianych kwestiach, postanowiłam wypróbować proponowany przez niego sposób na herbatę mrożoną.
Z lekkim sceptycyzmem napełniłam szklankę lodem, dodałam świeże liście mięty, zaparzyłam herbatę w 100 ml wrzątku przez 6 minut, a następnie przelałam napar wprost na lód.



Spodziewałam się spektakularnej katastrofy, a tu niespodzianka - szkło nie pęka, po 6 minutach otrzymałam idealną herbatę mrożoną. Panie Pawle, dziękuję! Więcej pomysłów na mrożoną herbatę możecie znaleźć tutaj.

Razowe scones z porzeczkami

(proporcje na 8 scones)
150 g mąki pszennej typ 500
80 g mąki pszennej typ 2000
po ½ łyżeczki proszku do pieczenia i sody
½ łyżeczki przyprawy piernikowej
4 łyżki cukru trzycinowego Muscovado
łyżka roztopionego masła
125 ml mleka
dodatkowo: porzeczki i cukier do posypania

Do miski wsypać suche składniki, dodać masło i mleko. Wyrobić ciasto, rozwałkować je na grubość 2 cm i przy pomocy szklanki o średnicy ok. 6 cm wykroić ciasteczka. Ułożyć je na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. W środku zrobić wgłębienia, wsypać porzeczki i oprószyć cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C o piec ok. 15 minut.



Życzę smacznego!

30 komentarzy:

making baking and creating pisze...

A ja mam właśnie porzeczki:), i to taka ilość co to nie wiadomo co z niej zrobić;)Lubię wypieki z sodą. Dziękuję za przepis:).

Myszka pisze...

Lubię scones:)

Łyżka pisze...

wyglądają przepysznie ;)

kabamaiga pisze...

Scones wspaniałe, ale bardzo też zaciekawiła mnie ta herbata.

Beata Lipov pisze...

To właśnie przepis na taką ilość porzeczek :)
Myszko, Łyżko oj pyszne wyszły.
kabamaiga - ta herbata warta próby - świetny patent!

Majana pisze...

Fajne sconesy:). Lubie porzeczki:).
No,a ta herbata! Ach, napiłabym się!Ona wygląda tak orzeźwiająco!

Pozdrowienia:)

asieja pisze...

taka herbata jest cudna. bułeczki z kwaśnymi porzeczkami również.

Anonimowy pisze...

Hmmm myślę że i ciasteczka i herbata są po prostu pyszne. Piękne jest to zdjęcie na którym zalewana jest herbata no po prostu poezja :) Ahhh Beato zazdroszczę trochę tej współpracy z Dimah :) Tyle nowych ciekawych rzeczy się dowiadujesz :)

Anonimowy pisze...

herbata na pewno pyszna, a szklaneczki cudne... gdzie można takie kupić?? bardzo proszę o podpowiedź! uwielbiam arabskie klimaty!
pozdrawiam :)
magda

desperate pisze...

No cóż na taką herbatkę mam od dawna chrapkę.
Dlatego muszę ją zrobić.
Jeżeli pęknie mi szklanka zwalę wszystko na pana Pawła. ; D

kishipsa pisze...

Mamusiu jak w tym lawendowym domu sie wiele dzieje!! i to mimo wakacji! A takiego szybkiego przepisu włąśnie szukałam ;))

kishipsa pisze...

Jak tu sie wiele dzieje!! i tomimo wakacji!! a takiegoszybkiego przepisu właśnie szukalam;))

brunoszka pisze...

Sconesy są moim wspomnieniem z czasów studenckich, jak pojechałam do Londynu zarobić parę groszy :D:D Pracowałam wtedy jako kelnerka w Tea Shop'e....wspaniały okres w moim życiu, no i te angielskie ciasteczka... dziękuję za ten przepis...to idealna okazja, by we własnym domu poczuć się znowu jak na Wyspach :)

PATI pisze...

Czytam Twoje przepisy i powiem warto z nich korzystać...

Zapytam o przepis na grecki deser kataifi z wykorzystaniem tego ciasta.W necie znalazlam ale nie do konca to co bym chciala.Chcialabym cos aby na gorze byla masa budyniowa taki warstwowy.Czy spotkalas kiedys taki przepis.Jesli mozna prosic o przepis...u CIEBIE NA STRONIE BEDE SZCZESLIWA.pOZDRAWIAM

Mona pisze...

scones, herbatka cudna..ale szkalneczka jaka sliczna :)

magdalenia pisze...

Uwielbiam porzeczki pod każdą postacią, dziękuję za przepis:)A herbata musi być rewelacyjna, kopiuję oba przepisy:)
pozdrawiam serdecznie,

Anonimowy pisze...

Pani Beato - ja wiem, że herbata warta odrobiny ryzyka... jestem dumny z tego Pani zaufania... ale że odważyła się Pani ostudzić herbatę metodą szokową (tak się ten dziwny sposób nazywa;) w takich fantastycznych szklaneczkach! Chylę czoła (chociaż nic im się nie mogło stać - rzecz jasna;D Wszystko wygląda jak zawsze pięknie...

desperate pisze...

Zrobiłam herbatkę i była pyszna.
Szklanka nie pękła. ; D
Dzisiaj zabieram się za sorbet malinowy.

Gosia pisze...

wspaniale sa te scones,jeszcze nigdy nie pieklam,a powiadasz,ze niskomlikowane sa???? zapisuje :)
Pozdrawiam :)

ewamaison pisze...

Witam serdecznie i odsyłam na mojego bloga gdzie znajduje się niespodzianka dla lawendowego domu...od kuchni, pozdrawiam, ewa

Anna pisze...

Mrozona herbata "zaparzana" jest na zimno w lodowce. Kilka torebek herbaty (ja uzywam jedna duza Lipton specjalna do tego typu napoju) zalac woda i odstawic do lodowki na noc. Na drugi dzien polaczyc herbate z naparem z miety (duzo miety), imbiru i syropem z cukru lub dowolnego soku , wycisnac duzo cytryny i dopelnic woda z kostkami lodu. Najlepszy napoj na letnie upaly. Parzenie wrzatkiem sprawdza sie na jesienne chlody - schlodzona ma jakas dziwna goryczke w sobie - nie kazdy akceptuje.
Pozdrowienia

Pyza pisze...

nominuję Twój blog w akcji "One Lovely Blog Award" - http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/ancuszek-wyroznien-i-nominacji.html - pozdrawiam serdecznie!

Kasia pisze...

Pani Beato, podziwiam Pani doświadczenie kulinarne oraz pasję, z jaką je Pani nam przedstawia :) Dlatego, pozwoliłam sobie nominować Panią do wyróżnienia One Lovely Blog Award :) Na stronie Nominacja-klik :) zapisałam zasady tej zabawy i zachęcam do wzięcia udziału. Zdaję sobie sprawę, że jest to zabawa łańcuszkowa, a nie wszyscy za takimi przepadamy. Nie mniej, postanowiłam przekazać nominacje dalej. Zrobi z tym Pani to, co uzna za stosowne. Pozdrawiam ciepło :)

małgo. pisze...

witam, zapraszam Cię do One Lovely Blog Award :)
http://cheesecakesserniki.blogspot.com/2011/07/ciasto-marchewkowo-bananowe-vol-2.html

Zaytoon pisze...

Scones z cudownymi piegami porzeczek i mrożona herbata? Kwintesencja letniego śniadania....

maly-kuchcik pisze...

No to jest po prostu poezja! Ja nie mogę na to patrzeć, bo wyglada to tak niesamowicie pysznie! Ach .. :D

Agnieszka pisze...

cudowny blog
pozdrawiam

Beata Lipov pisze...

Po długiej nieobecności odpisuję - szklanka z Zara Home, aktualnie na przecenie :)
Pana Pawła pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za herbaciane inspiracje.
Dziękuję za Wasze wpisy i ściskam Was powakacyjnie!

Kora pisze...

Jak zobaczyłam zdjęcie... Cudo

PS Zapraszam na mój blog:
araratbykora.blogspot.com

Anonimowy pisze...

dziękuję za cynk :) szkoda, że w krakowie nie ma zara home :( muszę przejrzeć neta i gdzieś je znaleźć... ach te Pani zdjęcia, wszystko na nich takie piękne! pozdrawiam wakacyjnie!
magda

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails