piątek, 19 marca 2010

Guacamole. Jak smakuje awokado?



Jak smakuje awokado? Kiedyś spytała mnie o to kasjerka, podliczając moje zakupy w kasie supermarketu. Trudno opisać ten smak. Z początku może zniechęcać. Ni to owoc, ni warzywo. Tłuste, śliskie, nieco mdłe. To pierwsze wrażenia. Zyskuje zdecydowanie przy bliższym poznaniu.
Najczęściej podaję je w formie klasycznego guacamole. Przepisowi jestem wierna od ponad 15-tu lat i wciąż nie mam go dość.



Potrzebne będzie:
2 dojrzałe awokado,
sok z 1 limonki
1/2 papryczki chili drobno posiekanej
1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
2 ząbki czosnku
2 pomidory
łyżka posiekanej kolendry
1/2 łyżeczki soli
W drewnianym moździerzu roztarłam czosnek z solą na gładką papkę. Dodałam miąższ avocado i sok z limonki. Składniki rozgniotłam. Pomidory zalałam wrzątkiem, pozbawiłam skórki i gniazd nasiennych, pokroiłam w kostkę. Do zielonej masy dodałam papryczkę, cebulę, pomidory i kolendrę. Wymieszałam.



Ciekawa jestem, jak Wy przyrządzacie awokado?


Zdjęcia: Lubo Lipov

12 komentarzy:

Robert Gutowski "Gutek" pisze...

Ja robiłem u siebie 15 X, zapraszam, dość podobnie...

Amber pisze...

Ja najczęściej bez pomidorów.
Avocado,papryczka chilli, jalapeno z puszki,sok z limonki, sól morska, papryka czerwona.

Kasia Fiołek pisze...

Uwielbiam awokado jako dodatek do sałatek warzywnych. I z tuńczykiem. :) A takie guacamole muszę zrobić koniecznie.

Anna pisze...

Jak smakuje awokado? ;)
Jeszcze nie miałam przyjemności...

Anonimowy pisze...

U mnie to czosnek, gruba sól i pieprz, na ciemnym chlebku, pomidor na wierzchu. Nawet moja córka, która nie przepada za warzywami zje taką kanapkę. A swoją drogą nie jest łatwo opisać smak awokado.
Patrycja

Unknown pisze...

Swoje pierwsze guacamole zrobiłam w Hiszpanii, gdy nasz gospodarz zostawił nam w kuchni dwa ogromne i dojrzałe owoce. Nawet mój mąż - wielki sceptyk kulinarny posmakował i polubił. Od tamtej pory przygotowuję je jako dodatek do tacos.

Bea pisze...

Moje guacamole robie praktycznie dokladnie tak jak Ty (i tez od nastu lat ;) ), tylko czosnek dodaje sporadycznie (ze wzgledu na upodobania jedzacych ;)).
A awokado lubie rowniez podane tylko z cytrynowo-kolendrowym dressingiem np., czy jako dodatek do salatek.
Zas moi uczniowie z Ameryki Poludniowej bardzo sobie cenia awokado na slodko, np. z miodem.

Pozdrawiam!

Majana pisze...

Guacamole nigdy nie robiłam.
A wiesz,ja sobie awokado w postaci deseru przyrządziłam:) Z grejpfrutem czerwonym i cukrem :)rajciu,jakie to pyszne było:)
Mniaam.

beata lipov pisze...

Majana, na słodko nie próbowałam. Zachęciłaś mnie.
Tak Hiszpania, awokado, marzenia...
dradonfly, z tuńczykiem u nas też występuje, dobrana para.
No i czarny chlebek :)

Anonimowy pisze...

Ja avokado jem na śniadanie. Najczęściej dojrzałe rozsmarowuję na chlebku, jeszcze tylko pieprz, sól i gotowe! Można również dodać cebulkę, wtedy smak i konsystencja przypomina mięsny tatar.
Początkowo nie umiałam określić smaku avokado, ale teraz, kiedy towarzyszy mi niemal codziennie w różnych połączeniach wyczuwam wyraźny orzechowy smak:)
Magda

Jedynka pisze...

ja uwielbiam na kanapce:
awokado, rucola, pomidor i żółty ser z kminkiem:)
Piękny blog!

Emma pisze...

zapraszam do siebie na Twoje guacamole :) było pyszne!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails