piątek, 20 stycznia 2012

Orkiszowy wrap. Dasz się zarolować?





Idąc za ciosem roluję coraz śmielej. Tym razem na warsztat, a właściwie stolnicę, wzięłam orkiszową mąkę z pełnego przemiału. Placki są nieco mniej elastyczne po upieczeniu, niż te kukurydziane, ale jak widzicie, dają się zwinąć. Sposób przygotowania w zasadzie ten sam, dla wygody wklejam przepis.
Jak dodatki u mnie hiszpańska jamon bodega w prawdziwie wiosennym towarzystwie – kiełki lucerny, roszponka i cienkie plastry ogórka.



Do tego lekki, jogurtowy sos.



Takie zakręcone kanapki mogą być fajnym pomysłem na niezobowiązujące przyjęcie. Wystarczy zadbać o dodatki, zagnieść wcześniej ciasto i pozostawić sprawy własnemu biegowi.
Polecam!

Orkiszowy wrap z hiszpańską szynką i kiełkami

170 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
25 g masła
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody
100 ml wrzącej wody
sos:
4 czubate łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
½ łyżeczki curry
sól


Do miski wsypać mąkę, dodać sól, sodę i wymieszać. Dodać pokrojone masło i wlać wodę, cały czas wyrabiając łopatką, aż składniki się połączą. Gdy ciasto nieco przestygnie, zacząć wyrabiać je ręcznie, aż będzie elastyczne. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na ok. 30 minut. Następnie odrywać kawałki ciasta wielkości moreli, rozwałkowywać na placki średnicy ok. 18 cm. Piec na dobrze rozgrzanej, suchej patelni po ok. pół minut z każdej strony.
Przygotować sos. Do miski przełożyć jogurt, dodać zmiażdzony ząbek czosnku, i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Na upieczonym placku położyć plastry ogórka, szynkę, roszponkę, kiełki i sos.



Całość przez chwilę podgrzać (robię to w kuchence mikrofalowej), a gdy placek zmięknie, ciasno go zrolować i przekroić na pół.

27 komentarzy:

  1. mniam !!!!wszystko wygląda przepysznie, przypadkiem trafiłam na Twój blog , jest rewelacyjny:)zapraszam również do mnie,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i pysznie, zresztą jak zawsze:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj dam się, dam. Jestem fanką mąki kukurydzianej, orkiszowej i rolowania:) Co prawda w styczniu najchętniej zrolowałabym się w kocu, ale do takich przepisów jak ten już mnie rączki świerzbią. Dzięki wielkie za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszności, aż się głodna zrobiłam :D
    Super efekt.
    Zapraszam do mnie na zabawę: http://handmadebizutki-karolcia.blogspot.com/2012/01/szybka-zabawa.html

    OdpowiedzUsuń
  6. danie prezentuje się wyśmienicie!a zdjęcia bajeczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, ale pysznie wyglądają! Chętnie bym zjadła taki rulonik:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmmm.... Już mi ślinka leci.
    gdyby tak można było skosztować przez monitor;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jasne, że się dam zarolować! I to nie jeden raz!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelka :) A za taką wagę ze zdjęcia dałabym się nie tylko zrolować ale nawet pokroić ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm ale pychota:) już wiem co jutro na obiad:) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto z mąki orkiszowej jest mniej elastyczne, bo orkisz ma mniej glutenu niż zwykła pszenna. Takie placki można też zawinąć od razu po usmażeniu w ściereczkę, wtedy się nie połamią przy zwijaniu :) Przepis rewelacja za wyjątkiem szybki :P zdecydowanie do zrobienia, uwielbiam takie zawijańce :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają tak wiosennie, że trudno mi będzie się oprzec. A ciasteczka z oliwą z oliwek i skórką cytrynową, zdecydowanie zaliczam do moich ulubionych:) Dziękuję
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. A moje nie dały się zarolować...bardziej wyrolowały mnie i właśnie te kukurydziane :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Masz jakieś smakowite danie bezmięsne w rękawie?

    OdpowiedzUsuń
  16. z przyjemnością! aż ślinka cieknie... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto na kukurydziane tortille podziałało na mnie terapeutycznie -miękkie, żółte, ciepłe. Jeśli orkiszowe działa podobnie - jutro biorę się do roboty.

    OdpowiedzUsuń
  18. CZeść! Jestem tu nowa, ale bardzo mi się podoba. Mam jednak pytanie, na które nie znalazłam nigdzie odpowiedzi: czy magazyn "Lawendowy Dom" można pobrać z issuu i przeglądać offline w pdf? Ten przycisk "download", który tam jest, jest nieaktywny :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Z chęcią wpadłabym na taką ucztę do Was:) Jak u Ciebie zielono w kuchni, wiosną pachnie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. ośmielona sukcesem kukurydzianych tortilli (wspaniałe, Beata!) - te będą następne, nie ma żartów ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Rolowanie jest świetnym pomysłem, bo w końcu każdy może sobie zrolować to, na co ma ochotę. W moim domu - gdzie łączy się wegetarianka z mięsożercą - to bardzo przydatna opcja :)

    OdpowiedzUsuń
  22. jak wyhodować sobie takie kiełki?
    Gdzie można takie kupić?
    Czy w taką zimową wykiełkują mi rak ładnie?

    wygląda genialnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cieszę się, że tyle osób chce rolować razwem ze mną :)
    Zielenino, patent ze ściereczką stosuję, a jakże :) Dla mnie to zdecydowanie szybka potrawa. Ciasto mam zazwyczaj gotowe wcześniej, a gdy przyjdzie wielki głód, po prostu rozgrzewam patelnię i piekę po dwa placki na głowę.
    MałgosiaZ, po upieczeniu placki nieco twardnieją. Przed samym rolowaniem podgrzewam je chwilę, od razu nakładam dodatki i roluję.
    NyuChii - mam :) Już dziś na blogu.
    Magda, no ja też popadłam w ten obłęd na poważnie :)
    Marta, masz rację, u mnie ten sam układ - mięso i warzywno żercy.
    Oliwka, o kiełkach będzie więcej, ale już teraz Ci odpowiem - większość kupuję w sklepach. W domu robię pszenne.
    Dziękuję za komentarze i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo apetyczne! Uwielbiam tortille i wrapy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)