piątek, 10 grudnia 2010

Piernikowe ludziki. Warsztaty dla dzieci.



Jest coś takiego w piernikowych ludzikach, że po prostu nie można ich nie upiec, zgodzicie się ze mną? W tym roku udało mi się zdobyć klastyczną ludzikową foremkę w rozmiarze XL.
Przepis na pierniki, który dziś proponuję, jest jednym z moich ulubionych. Ciasto nie wymaga leżakowania, jest miękkie i przyjemnie piernikowe.
Chcę Was zaprosić na obchody dnia Terra Madre. Tak, jak w zeszłym roku, warszawski Slow Food będzie partnerem Świątecznego Frymarku w Instytucie Teatralnym 18 grudnia w godzinach 11.00 -18.00. Z tej okazji organizujemy około kulinarne warsztaty dla dzieci.
Przygotowujemy 6 godzinnych bloków z różnymi aktywnościami, m.in. leśne rośliny, herbatki z dzikich malin, ozdoby z pomarańczy oraz pierniczki. Będzie można się spotkać z Marylą Musiadłowską, Kasią Bosacką, Basią i Piotrem Adamczewskimi, Agnieszką Kręglicką i ze mną. O 12.00 zapraszam na wspólne dekorowanie pierników z użyciem lukrów barwionych naturalnie.
Rezerwujcie terminy, zabierajcie dzieciaki i do zobaczenia za tydzień!



Piernikowe ludziki

500 g mąki
1 ½ szklanki miodu
1 szklanka cukru pudru
¾ kostki masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 opakowanie przyprawy do pierników
do dekoracji: biały lukier, kolorowe drażetki
Miód pogrzać na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Co jakiś czas zamieszać masę i pilnować, żeby się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdjąć naczynie z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać z sodą i solą. Dodać masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne i lśniące ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5cm i posługując się foremką lub zrobionym z kartonu szablonem wyciąć ludziki. Ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej nieprzywierającym papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
Gdy ludziki wystygną, można przystąpić do dekorowania.



Zdjęcia: Lubo Lipov

20 komentarzy:

  1. Od dawna marzy mi się taka foremka. Bez wątpienia ciasteczka wycinane przy jej pomocy smakują wyjątkowo...

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Ja też będę robiła, wczoraj doszla moja foremka, przepis zapisuję, wydaje się super :) Ile ciastków ;) wyszło z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Za każdym razem jak tu zaglądam, to po prostu otwieram buzię z zachwytu, po prostu CUDA!!! Przepiękne zdjęcia, na zwykłe bałwanki mogę patrzeć i patrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcie Dziewczynki z "ludzikową" foremką po prostu cudne :) Ja też się w tym roku skusiłam na zrobienie piernikowych ludzików.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne zdjęcia, cudowna dziewczynka i pyszne pierniczki! :))
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurcze , ale piękne ludziki , takie z charakterkiem :P

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie piękne ludziki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak zwykle jestem pod wrażeniem - CUDNE! A córcia przepiękna istotka. Pozdrawiam Iza - Mammamisia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Już nie mogę się doczekać, kiedy moja Hana będzie na tyle duże, żeby jeździć z nią na takie warsztaty do Ciebie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj,
    mogłabyś mi napisać skąd wziąć taką foremkę? Bo szukam, i szukam i nigdzie ich nie ma, a wymarzyłam sobie takie prawdziwe pierniczki : )
    Pozdrawiam Wika.
    Proszę od odp na maila
    veronika_92@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzie można rezerwować miejsca na te piernikowe warsztaty dla dzieci?

    OdpowiedzUsuń
  12. lo, nie ma rezerwacji, po prostu przyjdźcie :)
    Wika, foremka z Villeroy & Boch, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Też mam taką foremkę i dzisiaj właśnie piekłam ciasteczka. Wyszły pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  14. a gdzie taka cudna foremkę mozna dostac i w dodatku w rozmiarze xl;)))cudny blog-bede zagladac;))

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje pierniki wlasnie sie pieka. Jedno zastrzezenie - z tych proporcji wyszla masa o konsystencji smietany, musialam dosypac jeszcze 3 szklanki maki zeby nadawalo sie do walkowania. Moze podawaj proporcje w ml i kg !!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Ufff! A już myślałem że to ze mną coś nie tak... Też mi wyszło ciasto naleśnikowe... Nie szklanka tylko 1 kg mąki... :(

    OdpowiedzUsuń
  17. O rany, a ja upiekłam z tego przepisu ponad 300 pierniczków. Zachodzę w głowę, z czego wynika problem?

    OdpowiedzUsuń
  18. Według mnie za dużo plynnych składników. Moze Twoja szklanka jest mniejsza niz 250 ml ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)