piątek, 20 sierpnia 2010

Placuszki z cukinii. Błyskawiczne



Dziś błyskawiczny przepis na błyskawiczne letnie danie. Złociste, chrupiące, zdecydowane w smaku, dzięki sporej dawce cebuli.

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym
1 spora cukinia (ok. 300g)
1 duża lub dwie mniejsze cebule
2 jajka
3 łyżki mąki
sól
olej do smażenia
na sos:
250 ml jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
szczypta soli
kilka listków bazylii



Cukinię (nie obraną) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę zetrzeć lub zmiksować w mikserze, dodać do cukinii. Do warzyw wbić jajka, dodać mąkę i sól. Wymieszać. Smażyć małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu. Wymieszać, doprawić solą i świeżą bazylią. Sos można wzbogacić obranym ze skórki i pokrojonym w drobną kostkę pomidorem.





Dziecinne proste i niech nikt mi nie wmawia, że dzieciaki nie lubią warzyw! Placuszki z cukinii od dawna są jedną z ulubionych potraw w naszym domu.
Gdy zapytano mnie, co chcę ugotować z moją córeczką na evencie Knorr'a, od razu pomyślałam właśnie o nich. Tam do placków dodałyśmy jeszcze łyżeczkę przyprawy Delikat.



Zobaczcie na filmie, jak nam to szło.



Dziękuję Korze i Lubo za pomoc w realizacji filmiku i zapraszam do zajrzenia tutaj

13 komentarzy:

  1. Smakowite placuszki! Szczególnie przekonuje mnie dodatek cebuli i czosnek w jogurtowym sosie.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. >>Dziecinne proste i niech nikt mi nie wmawia, że dzieciaki nie lubią warzyw

    to jedyna forma cukinii jaką przyjmują moje dzieci :-)
    (no może jeszcze w cieście czekoladowym)

    OdpowiedzUsuń
  3. oglądając ten filmik, aż sama do siebie się uśmiechałam :) dzieci w kuchni są takie rozbrajające :)

    OdpowiedzUsuń
  4. CZY KNORR TOBIE PLACI ZA TEREKLAMOWANIE/ FUJ

    OdpowiedzUsuń
  5. ach, identyczne placuszki miałam w zeszłym tygodniu!

    wspaniałe zdjęcia. oddają smakowitośc tych prościutkich placuszków.
    i kolejny raz potwierdza się argument: prostota najlepsza wkuchni ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale zdolne dziewczynki z Was!
    Wyglądacie ślicznie:) Widziałam Cię Beatko w filmiku Knorra - piękna babeczka z Ciebie:)
    A placuszki super!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że szło Wam fantastycznie! Świetna współpraca. Muszę pokazać ten film moim córkom na dowód, że dzieci jedzą cukinię ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. a robiłam chyba podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię te Wasze smaki i kolory lata

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszniutkie placuszki z cukinii:)
    Przed wyjazdem też robiłam z cukinii placuszki, bardzo mi smakowały. Twoje wyglądają tak smacznie:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne placuszki! Właśnie się zajadamy. Z sosem po prostu genialne. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłem w ponidziałek :) bez cebuli i z cukrem pudrem, a i tak młodego musiałem długo przekonywać że "to zielone" to CUKINIA tzn że jest słodkie... :(((
    Pozdrowienia POwakacyjne ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam, są wspaniałe. Dziękuję, Beatko!
    Zamieściłam u mnie: http://2smaki.pl/index.php/przekaski/placuszki-z-cukinii-z-sosem-jogurtowo-czosnkowym/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)