
Dziś błyskawiczny przepis na błyskawiczne letnie danie. Złociste, chrupiące, zdecydowane w smaku, dzięki sporej dawce cebuli.
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym
1 spora cukinia (ok. 300g)
1 duża lub dwie mniejsze cebule
2 jajka
3 łyżki mąki
sól
olej do smażenia
na sos:
250 ml jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
szczypta soli
kilka listków bazylii

Cukinię (nie obraną) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę zetrzeć lub zmiksować w mikserze, dodać do cukinii. Do warzyw wbić jajka, dodać mąkę i sól. Wymieszać. Smażyć małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu. Wymieszać, doprawić solą i świeżą bazylią. Sos można wzbogacić obranym ze skórki i pokrojonym w drobną kostkę pomidorem.


Dziecinne proste i niech nikt mi nie wmawia, że dzieciaki nie lubią warzyw! Placuszki z cukinii od dawna są jedną z ulubionych potraw w naszym domu.
Gdy zapytano mnie, co chcę ugotować z moją córeczką na evencie Knorr'a, od razu pomyślałam właśnie o nich. Tam do placków dodałyśmy jeszcze łyżeczkę przyprawy Delikat.

Zobaczcie na filmie, jak nam to szło.
Dziękuję Korze i Lubo za pomoc w realizacji filmiku i zapraszam do zajrzenia tutaj
Smakowite placuszki! Szczególnie przekonuje mnie dodatek cebuli i czosnek w jogurtowym sosie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
>>Dziecinne proste i niech nikt mi nie wmawia, że dzieciaki nie lubią warzyw
OdpowiedzUsuńto jedyna forma cukinii jaką przyjmują moje dzieci :-)
(no może jeszcze w cieście czekoladowym)
oglądając ten filmik, aż sama do siebie się uśmiechałam :) dzieci w kuchni są takie rozbrajające :)
OdpowiedzUsuńCZY KNORR TOBIE PLACI ZA TEREKLAMOWANIE/ FUJ
OdpowiedzUsuńach, identyczne placuszki miałam w zeszłym tygodniu!
OdpowiedzUsuńwspaniałe zdjęcia. oddają smakowitośc tych prościutkich placuszków.
i kolejny raz potwierdza się argument: prostota najlepsza wkuchni ;]
Ale zdolne dziewczynki z Was!
OdpowiedzUsuńWyglądacie ślicznie:) Widziałam Cię Beatko w filmiku Knorra - piękna babeczka z Ciebie:)
A placuszki super!
Pozdrawiam serdecznie:)
Widzę, że szło Wam fantastycznie! Świetna współpraca. Muszę pokazać ten film moim córkom na dowód, że dzieci jedzą cukinię ;)
OdpowiedzUsuńa robiłam chyba podobne :)
OdpowiedzUsuńlubię te Wasze smaki i kolory lata
OdpowiedzUsuńPyszniutkie placuszki z cukinii:)
OdpowiedzUsuńPrzed wyjazdem też robiłam z cukinii placuszki, bardzo mi smakowały. Twoje wyglądają tak smacznie:)
Pozdrawiam ciepło:)
Świetne placuszki! Właśnie się zajadamy. Z sosem po prostu genialne. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńRobiłem w ponidziałek :) bez cebuli i z cukrem pudrem, a i tak młodego musiałem długo przekonywać że "to zielone" to CUKINIA tzn że jest słodkie... :(((
OdpowiedzUsuńPozdrowienia POwakacyjne ;)
Zrobiłam, są wspaniałe. Dziękuję, Beatko!
OdpowiedzUsuńZamieściłam u mnie: http://2smaki.pl/index.php/przekaski/placuszki-z-cukinii-z-sosem-jogurtowo-czosnkowym/