Slowfoodowa akcja szkolnych warzywników
ruszyła!
Takie
projekty nam się podobają. Takie projekty podziwiamy na świecie i
postanowiliśmy realizować je także na własnym podwórku (właściwie na podwórku
szkoły naszych dzieci).
Pomysł jest prosty: drewniane skrzynie wypełnione ziemią, osobne dla każdej klasy. Razem z dziećmi
je montujemy, wypełniamy obornikiem i ziemią, obsiewamy i obsadzamy.
Koszt ogródka dla 1 klasy:
Impregnowane
deski, śruby i transport – 350 zł
Ziemia z
nawozem – 100 zł
Rośliny
– nie wiemy, ale nasiona są tanie.
Jak to działa?
Każda
klasa tworzy swój ogródek w osobnej skrzyni. Deski, ziemię i sadzonki zamawiamy
wspólnie w jednym miejscu.
Zaprzyjaźniony
ogrodnik Piotr Rutkowski Pan Ziółko, o którym niedługo opowiem więcej, ułoży dla naszej szkoły plan
zagospodarowania skrzyni, ale jeżeli chcecie to robić według własnych
projektów, macie wolną rękę.
Dlaczego o tym piszę? Bo to ważne, bo warto podwinąć rękawy i zrobić wspólnie coś wartościowego. Bo chciałabym, żeby nasze dzieci wiedziały, jak rośnie sałata i miały okazję spróbować rzodkiewki wyhodowanej z nasionka. Bo warto się dzielić dobrymi pomysłami. O rozwoju naszej akcji będę Was informować na bieżąco.
A jutro? Działamy, bardzo słodko, choć bez cukru, bardzo smacznie i zdrowo.
Z
pozdrowieniami od Warszawskiego
Convivium Slow Food
Agnieszka
Kręglicka
Beata
Lipov
Lubo
Lipov
Piotr
Petryka