poniedziałek, 19 grudnia 2011

Drożdżowy warkocz z bakaliami. Rozwiązanie konkursu Kamis!



To przepis dla tych, co boją się drożdżowych wypieków. Jest uniwersalny i nie może się nie udać. Możecie dowolnie eksperymentować z nadzieniami - sprawdzi się klasyczne makowe, serowe lub bakaliowe. Jeśli zmniejszycie ilość cukru do 1 łyżki, będzie to również świetna baza do kulebiaka z kapustą lub rybą.
Chcę jeszcze wspomnieć o przyprawach, których użyłam do mojego nadzienia. Nie wiem, czy wypada, ale nie mogę się powstrzymać - dwa produkty z serii Specialite firmy Kamis po prostu mnie uwiodły. Są to młynki z przyprawą do dań słodkich oraz do kawy i deserów. Razem z moimi dziewczynami przetestowałyśmy je w kilku sytuacjach. Gorące, ociekające świężym masłem grzanki, aksamitny koktajl pomarańczowy, pierniczki na choinkę no i dzisiejszy farsz - we wszystkich tych przypadkach dla nas strzał w dziesiątkę.

Drożdżowy warkocz z bakaliami
(podane składniki starczą na dwa warkocze)



Ciasto:
500 g mąki
opakowanie drożdży instant (25 g świeżych)
szklanka ciepłego mleka
jajko
3 łyżki roztopionego masła
½ szklanki cukru
szczypta soli
Na farsz:
200 g suszonych moreli
150 g suszonych fig
150 g orzechów włoskich
4 łyżki miodu
1 szklanka soku pomarańczowego
Z przypraw użyłam dwóch mieszanek Kamis z linii Specialite: do dań słodkich z cytrynową skórką, kardamonem i goździkami oraz odrobinę mieszanki do kawy i deserów z wanilią i cynamonem
2 żółtka do posmarowania



Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier. Jajko roztrzepać, dodać do podgrzanego mleka, wymieszać. Do miski z mąką wlać powoli jajka z mlekiem, cały czas wyrabiając. Dodać roztopione, ale nie gorące masło. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Morele i figi namoczyć w ciepłym soku pomarańczowym. Gdy zmiękną odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać, ale niezbyt drobno, tak by były wyczuwalne w farszu. Do miski przełożyć pokrojone suszone owoce, dodać orzechy, miód i przyprawy. Wymieszać i spróbować farsz. Powinien być wyrazisty w smaku, dzięki czemu nada charakter całemu wypiekowi.






Ciasto i farsz podzielić na pół. Z ciasta uformować prostokąt. Na środkowej części ułożyć farsz, boczne części naciąć, posmarować żółtkiem i zapleść. Wbrew pozorom nie jest to trudne, spójrzcie na zdjęcia.



Gotowy warkocz przełożyć delikatnie na blachę, posmarować rozmąconym żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przypiekło.





Chcę Wam podziękować za tak liczny udział w konkursie. Dzięki Waszym opisom czułam się trochę tak, jakbym przez chwilę mogła zajrzeć do Waszych kuchni i było to bardzo inspirujące doświadczenie. Miło mi poinformować, że nagrodę w postaci wspaniałego zestawu przypraw Kamis Specialite otrzymuje Kinga Kręciwilk. Gratuluję serdecznie!



26 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie! Szkoda, że u mnie takich przypraw nie ma:(

    OdpowiedzUsuń
  2. pieknie wyglada ten warkocz!!!!moze wlasnie tak zrobie z makiem,bo sie troche boje strucli makowej,czy mi wyjdzie...
    POzdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda na prawdę smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myszko, ja bym chętnie Wam wszystkim je przesłała :) Zachęcam do własnych kompozycji smakowych.
    Gosia, to jest bardzo prosty przepis, a ciasto wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Spróbuj :)
    lipooooo, :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ się cieszę, bo to ja wygrałam te cudne przyprawy. Już się nie mogę doczekać kiedy u mnie sie zjawią.Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko,ale cudowny! Wspaniale wygląda i jakie piekne zdjecia, takie bajeczne:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. gratulacje Kingo! Pozytywnie zazdroszczę :)) a warkocz jest t ak przekonujący, że już obmyślam na niego strategię :) tzn. co jeszcze kupić ze składników :) Pozdr. Gosia z Gdańska

    OdpowiedzUsuń
  8. zazdroszczę takiego talentu kulinarnego! Z tym sie chyba trzeba urodzić....

    OdpowiedzUsuń
  9. och i ach! nie można się nie oblizać :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ to apetycznie wygląda!
    pozdrowienia,
    Jola

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepięknie wyglądają te warkocze. Bez wątpienia byłyby przepyszną ozdobą świątecznego stołu. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiekny!Wybieram sie do znajomych na wigilie i to moze byc przepis na moj 'bilet wstepu':)

    OdpowiedzUsuń
  13. taki piękny, że aż szkoda jeść ten warkocz:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Warkocz piękny. Ja niestety nie mogę maku, chociaż bardzo lubię.Gratulacje dla "wygranej". Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. warkocz wygląda bardzo zachęcająco :-))
    gratulacje dla zwyciężczyni w losowaniu :-))))

    OdpowiedzUsuń
  16. pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje:),... ale mam pytanie... jak mogę znaleźć przepisy na śledźie. Kiedyś w prawym bocznym pasku można było wejść tematycznie na daną potrawę, a teraz tegonie widzę:(

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm.... Mniam! Szkoda nawet jeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jeżeli bym chciała zrobić go na święta, to kiedy powinnam zacząć? W dzień Wigilii czy można trochę wcześniej? Gosia

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy można zrobić warkocz z makiem?? Jeżeli tak to czy można użyć gotowy z puszki i czy trzeba go namoczyć w soku jak figi??

    OdpowiedzUsuń
  20. super te talerze są. jestem własnie na etapie wybierania zastawy dla dziecka. czy można się dowiedzieć gdzie takie talerzyki mozna dostać :)

    bernadetta.bajor@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam Świątecznie. Jestem szczęśliwą posiadaczką książki Pani autorstwa "Dzieciaki Szykują Święta", bardzo za nią dziękuję, odblokowała ona kanaliki wyobraźni, których pokładów nawet się nie spodziewałam :) Bardzo się cieszę, że znalazłam Pani bloga :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Pani Beato, o jakiej gramaturze opakowania drożdży instant Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam pytanie mało kulinarne. Jaki to lakier do paznokci?? Bardzo mi sie kolor podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mam pytanie mało kulinarne. Co to za lakier do paznokci?? Kolor przepiękny!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)