środa, 9 listopada 2011

Błyskawiczne szaszłyki z kurczaka z ziołowym sosem



Czy Wy też wciąż ścigacie się z czasem? U mnie to przegrana walka. Dlatego tak cenię sobie przepisy do zrobienia błyskawicznie. Dziś właśnie taki przykład. To część większego materiału, który będziecie mogli przeczytać już w grudniu w magazynie Lawendowy Dom.



Błyskawiczne szaszłyki z kurczaka z ziołowym sosem

200 g piersi z kurczaka
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
sok z 1 limonki lub cytryny
1 łyżeczka startego imbiru
sól
dodatkowo wcześniej namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków
sos
70 ml oliwy z oliwek
posiekane świeże zioła (u mnie bazylia i oregano)
1 łyżka miodu
1/2 łyżki soku z cytryny
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (zazwyczaj ucieram go z solą w drewnianym moździerzu, ale dziś chodzi mi przecież o czas)
sól



Mięso pokroić na długie paski szerokości ok. 1 cm. Zalać mieszanką miodu, oleju i soku z limonki. Dodać utarty na tarce o drobnych oczkach imbir i sól. Wymieszać, a następnie nadziewać na patyczki do szaszłyków. Piec na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony.



Do słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu. Zakręcić pokrywkę, wstrząsnąć energicznie i sos gotowy.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. wypróbuję! na samą myśl ślinka mi cieknie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ładne szaszłyczki! Z pewnością pyszne :)

    Pozdrowienia ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą smakować niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aj, ale smakowite. Wyobrażam sobie ich wspaniały smak i zapach:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają wspaniale :) Niedługo się na nie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak zwykle bardzo smakowe fotografie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczne..kurczak to mięso niesamowite..a ja przybieram się do gęsiny..będzie to mój debiut..Pozdrawiam i zapraszam do mnie na spacer po Kownie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)