sobota, 7 maja 2011

Zupa z cukinii z gorgonzolą



Pogoda zachęca do działań plenerowych i doprawdy, szkoda mi czasu na gotowanie. Dziś zupa z dwóch składników - czy można ją nazwać zupą? Nawet trochę mi wstyd, że proponuję Wam coś tak prostego, ale pomyślałam sobie, że może komuś przyda się ten przepis. Jest nieprzywoicie prosta i zaskakująco smaczna.



Zupa z cukinii z gorgonzolą

700 g cukinii
150 g gorgonzoli
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz

Cukinię umyć i pokroić w plastry, wrzucić do garnka i zalać 2 l wody. Gotować ok. 20 minut, aż cukinia będzie miękka. Zmniejszyć ogień do minimum, podzielić ser na kawałki i wrzucić do garnka. Zamieszać, zostawić na ogniu 3 minuty. Czosnek rozetrzeć z łyżeczką soli, dodać do garnka. Zupę zmiksować w blenderze i doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Podawać można z groszkiem ptysiowym, kostkami obsmażonego na rumiano razowego chleba lub czosnkowymi grzankami z bagietki. Moją zupę posypałam pokruszonym kozim serem.



Przypominam też, że mandarynkowy blender Artisan KitchenAid wciąż jest do wygrania w konkursie "Przepis na 5!" na łamach magazynu Lawendowy Dom. Na Wasze zgłoszenia czekamy do 21 maja!

13 komentarzy:

  1. ja chętnie taką zupke wezmę..bo wczoraj na blogu demonstrowałam obiadek iście Podlaski :) i troche mi ciężko:)

    Kocham wszystkie zupy :) ! Jak nie jem zupy 2 dni to cos mi brakuje ..
    Pozdrawiam,w Białymstoku niestety zimno

    OdpowiedzUsuń
  2. Ser gorgonzola to "mocny" w smaku i zapachu ser.
    Nie domunuje w tej zupie zbytnio ?
    Ale wygla i tak pysznie ;D
    pozdrawiam
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, oprócz super przepisów zawsze podziwiam piękne ilustracje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mona, zupka marzenie, pozdrawiam ciepło.
    Kuchciku, moim zdaniem nie dominuje. Ser nadaje jej aksamitną konsystencję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa idealna dla mojego narzecoznego - ja za serami nie przepadam,ale napewno mu je zzrobie.
    A no i naczynia z green gate...jestem w nich zakochana bez pamieci. Ostatnio w Danii sie nimi zachwycalam - szkoda tylko,ze są takie drogie :(
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. naczynka na zupę- bajeczne!
    Pozdrawiam weekendowo

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak z gorgonzolą to i ja się chętnie poczęstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie i ciekawie :))
    Cudowne zdjecia!:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe zestawienie i banalnie prosty przepis.
    Och, niech tylko sezon ogrodowo-cukiniowy się zacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. U Ciebie wszystko wygląda tak apetycznie :) zdjęcia są bardzo wymowne... Zupa podana w takich cudnych kubeczkach wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. proste zawsze najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie ta zupa wyglada :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)