sobota, 21 maja 2011

Sałatka z bobu na ciepło



Zielony bób, cukrowy groszek i młoda marchewka w aksamitnym ziołowym sosie. Do tego odrobina rozpływającej się apetycznie bryndzy. Ta sałatka skradła moje serce podczas sesji w restauracji 4 Ye Goode Foode i od tego czasu bób wciąż jest obecny na liście moich zakupów. Na świeży musimy jeszcze chwilę poczekać. Polecam bób mrożony, dostępny przez cały rok.



Sałatka z bobu na ciepło
200 g bobu
100 g marchewki
100 g groszku cukrowego
3 łyżki ziaren słonecznika
po 1 łyżce drobno posiekanej natki pietruszki i mięty
100 g bryndzy
2 łyżki oleju
sok z limonki
łyżka płynnego miodu
sól
świeżo mielony pieprz

Bób, marchewkę i groszek cukrowy ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie i zostawić do przestygnięcia. Bób obrać ze skórki, marchewkę pokroić w plasterki. Warzywa przełożyć na patelnię. Do niewielkiego słoika wlać olej, dodać sok z limonki, miód, posiekane drobno zioła, sól i pieprz. Słoik zakręcić i mocno wstrząsnąć. Powstałym sosem polać warzywa na patelni i całość podgrzać, delikatnie mieszając. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, pamiętając, że łatwo się przypala. Sałatkę przełożyć na talerze, posypać słonecznikiem i bryndzą. Podawać od razu.



Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię sałatki z bobem. Już nie mogę się doczekać na świeży, choć mrożony też całkiem dobrze się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne składniki, bób uwielbiam, zwłaszcza jeśli w jego okolicy jest mięta. Czekam na świeży!

    OdpowiedzUsuń
  3. musze wyprobowac-wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam...
    To jest to co tygryski lubią najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne kolory wiosenne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym dzisiaj na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  7. bób jest super, ja robię do arabskiego jedzenia sałatkę z bobu z czosnkiem i natką pietruszki, tyle, że na zimno, ta wygląda przesmakowicie, ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę zapisać, bo bób jadam fazami gdy przychodzi nań sezon. Ale zawsze zanim go obiorę wystarczająco do sałatki zjadam przy obieraniu całość...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko co lubię :D
    Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja babcia uwielbia bób więc poczekam na świeży i zrobię jej niespodziankę :) Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj, bób, bób, bardzo go lubię:))
    nie mogę sie doczekać swieżego.
    A sałatka zapowiada sie bardzo pysznie Beatko:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Strasznie apetyczna. Muszę się przekonać jak smakuje! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  13. Boskość..nie manic lepszego jak młody bób i groszek:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepyszna! I tak pięknie zielona...

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawe połączenie - pysznie wygląda. W bobie rozsmakowałam się w zeszłym roku. Zazwyczaj całe strąki grilluje i po obraniu skrapiam odrobiną oliwy i posypuję solą morską. Tak po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
  16. takiej jeszcze nie jadlam musze wypróbowac;))

    OdpowiedzUsuń
  17. jak z bryndzą, to biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  18. niebo w gębie!!! Wyszła przepyszna, nawet jak zastąpiłam bryndzę mozarellą. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)