niedziela, 29 maja 2011

Razowe ciasto z rabarbarem i karmelem





Błyskawiczne ciasto z chrupiącą karmelową skorupką i biszkoptowym wnętrzem. Piekę je często, sprawdza się z prawie wszystkimi owocami. Polecam jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, morele, brzoskwinie, a dziś wersja z rabarbarem, którego kilka ostatnich łodyg uratowałam przed żarłocznymi ślimakami.



Razowe ciasto z rabarbarem i karmelem

półtorej szklanki brązowego cukru
półtorej szklanki mąki (pół na pół mąka biała i razowa)
ok. 600g rabarbaru pokrojonego w plasterki
30 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
opakowanie cukru waniliowego

Na dnie formy (użyłam okrągłej, o średnicy 30 cm) rozsypać równomiernie pół szklanki cukru i skropić go 4 łyżkami wody. Formę postawić na gazie, podgrzewać do uzyskania złotego karmelu. Odstawić z ognia, posypać pokrojonym na małe kawałki masłem. Na maślano-karmelowym sosie ułożyć kawałki rabarbaru . Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać stopniowo oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem. Ciasto wylać na rabarbar, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić na 3 minuty, żeby odpoczęło i wyłożyć "do góry nogami" na paterę.


Miłej niedzieli.

22 komentarze:

  1. Zrobię z truskawkami, właśnie czegoś takiego szukała, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, lubię takie przepisy do góry nogami:) Juz zapisuję w ulubionych do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo mi się spodobał, ale niestety nie mam kuchenki gazowej i zastanawiam się w jaki inny sposób mogę uzyskać karmel?
    Pozdrawiam, Marta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto, a ja jakoś nie miałam pomysłu, a może odwagi by na słodko robić coś z mąki razowej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do wpisu zakradł się błąd - w drugiej części przepisu są jabłka zamiast rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Solinka, dziękuję za czujność, już poprawiłam.
    Śnieżko, odważ się :)
    Marta, w sposób tradycyjny. Przygotuj karmel w garnuszku, przelej do formy. Dalej postępuj jak w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  7. no cudo, przepis jak dla mnie, muszę wypróbować, może w wersji z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały ten przepis, muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pięknie. ; D
    Musi smakować cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Beatko, ciasto wygląda obłędnie smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie rozglądałam się za przepisem na razowe lekkie ciasto:)) dziękuję za inspirację!
    pozdrowienia
    J.

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak jak Pieknoscdnia uznałam, że zrobię ciasto z truskawkami. Zafascynowana przepisem tak się zagalopowałam w dodawaniu owoców, że przykryłam nimi całą powierzchnię blaszki. W efekcie, po 30 minutach przebywania w piekarniku ciasto zyskało truskawkowy spód w postaci bardzo przypominającej konfiturę :D

    Pozdrawiam,
    Alicja

    OdpowiedzUsuń
  13. Alicja, a dało się obrócić? Wyjęłaś je?

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak, obróciłam ciasto bez problemu. Truskawki puściły dużo soku, który w połączeniu z cukrem stał się pysznym syropem. Niestety, nie obyło się bez rozlania tej cudownej cieczy na zewnątrz po otwarciu obręczy tortownicy (piekłam w mniejszej, o średnicy 21 cm, zredukowałam ilość składników, tylko z truskawkami mnie poniosło :D). Najbardziej zdziwiona jestem całkowicie upieczonym ciastem - zero zakalca! Jest naprawdę smaczne, tylko trochę za słodkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiesz co beatko to ciasto to minimum składników ale maksimum smaku i efektu. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  16. proste i ciekawe, mam też kilka pomusłó czy jesteście zainteresowani

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto jest przepyszne! Cala rodzinka się zajada:) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zabawowy Domku, pozdrawiam całą rodzinkę!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto jest przepyszne! Kilka razy je piekłam latem. Udaje się też z innymi owocami. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów, za który bardzo dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)