poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Słodkie pisanki



Dziś kuchnię w Lawendowym Domu opanowały dzieci. Trzy panienki zakasały rękawy. Kruszyły, mieszały, lepiły, schładzały i podgrzewały. Spójrzcie, co z tego wynikło...

Słodkie pisanki

350g ciasta
200g serka mascarpone
200 g białej czekolady
biała posypka

Bazę deseru stanowi dowolne suche ciasto. Może to być murzynek lub biszkopt, ja upiekłam proste ciasto jogurtowe, na które przepis znajdziecie tutaj. Użyłam połowę porcji podanej w przepisie.
Ciasto trzeba pokruszyć.



Do okruchów dodać serek i dokładnie wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły. Masę uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 15 minut do zamrażalnika.



Schłodzone ciasto lepiej się formuje, a my chcemy przecież uzyskać piękne, równe i kształtne pisanki, prawda? Uformowane jajka wstawić ponownie do zamrażalnika, na kolejne 15 minut.



W tym czasie roztopić na małym ogniu czekoladę. Schłodzone jajka zanurzać w czekoladzie i od razu dekorować posypką.








Nasze pisanki zostały umocowane na słomkach i udekorowane wstążkami. Są niebanalną wielkanocną ozdobą i w dodatku smakują wyśmienicie! Pomysł na ciasteczkowe lizaki znalazłam na stronie niezrównanej Bakarelli. U mnie przybrały postać wielkanocnej pisanki.



Więcej pomysłów na wielkanocne smakołyki i ciekawe dekoracje znajdziecie w magazynie Lawendowy Dom. Zapraszam!

Zdjęcia: Lubo Lipov

22 komentarze:

  1. niezwykle podoba mi się ta radość i optymizm magicznie uchwycone na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! A gdzie można kupić takie patyczki??

    OdpowiedzUsuń
  3. Są prześliczne: Córeczki i słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje córki chętne do pomocy w kuchni zawsze, z dziką przyjemnością zrobią takie jaja. Pewnie zamieszczę zdjęcia na blogu po dokonaniu dzieła. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę o jedną taką, mniam:)

    a u mnie dziś pisaki:)
    http://www.pieknoscdnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. radosc dzieci na zdjeciach bezcenna! piekny pomysl! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! A jakie panienki do siebie podobne. U nas też lada chwila górne jedynki polecą:D Pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. zapisane do zrobienia z dziećmi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. rewelacyjny pomysł !!! a towarzystwo w kuchni - super ! pozdrawiam, ewa

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny przepyszny przepis! :)
    I zdjecia...bajeczne! :) Takie radosne i wiosenne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cuda. No i te radosne bezzębne buzie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjny pomysł! Jestem pewna, że znikałyby w błyskawicznym tempie. ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. No właśnie patyczki... I jeszcze te wstążeczki ach... Cudne! Jeśli gdzieś dorwę podobne to na pewno skorzystam z przepisu :) Ps.śliczne córeczki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne są te pisanki! Słodziutkie, bardzo :)
    A Córeczki masz takie kochane, świetne dzieciaki!:))
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł. Na pewno wypróbujemy z chłopcami. Ja dołanczam się do zapytania o patyczki/słomki? Gdzie można takie nabyć? Pozdrawiam serdecznie! Pięknie wyglądacie! Śliczne zdjęcia zrobione przez fantastycznego fotografa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję Wam za ciepłe słowa i tą niesamowitą energię, którą mi dajecie. Pojawiło się sporo pytań o słomki. Kupuję je w sklepie Red Onion, bywają też na brytyjskim Amazon.
    Polecam ten przepis nie tylko dzieciakom i czekam na relacje, jak Wam się udały. Pozdrawiam wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo sympatyczne przygotowania :)
    małe kucharki i efekty ich pracy niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
  18. muszą być pyszne:)) poważnie zastanawiam się nad znalezieniem czasu na ich zrobienie:D
    ps.a fotografie jak zwykle magiczne..:)
    uściski!

    OdpowiedzUsuń
  19. niesamowite. !
    koniecznie muszę spróbować.
    skoro smakują tak jak wyglądają to mmm. zabieram się do roboty. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ileż słodyczy na tych zdjęciach!!!
    Córeczki przeurocze! Właśnie tak wygląda szczęście!

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny efekt! :) na prawdę super pomysł :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten przepis i te zdjęcia są w miesięczniku Smaki Życia do kupienia w Biedronce :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)