sobota, 5 lutego 2011

Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie i katyk



Kręci mnie mąka gryczana od dawna i myślę, że to za sprawą blinów (mam nadzieję, że dobrze odmieniam), które w asyście kwaśnej śmietany doprowadzają mnie do szaleństwa. Ostatnio czytam sobie do poduszki "Kuchnię rosyjską" i bliny tam nęcą mnie na każdym kroku. Niebawem będzie i o nich, a teraz wróćmy do chleba.
Nie będę udawać, że jestem chlebową specjalistką, bo tak nie jest. Piekę chleby na zakwasie z miłością i oddaniem, lecz wciąż jakoś brakuje mi czasu na obowiązkowe procedury, bez których taki chleb nie może się obejść. Dziś będzie chleb o wiele mniej wymagający. Przepis zaczerpnęłam z książki "Gotuj z KitchenAid". W skromnym tym wydaniu wciąż odkrywam nowe perełki, a do takich zalicza się od dziś także mój dzisiejszy bohater. Do dzieła drodzy Państwo, czas zakasać rękawy.

Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie
200 g mąki gryczanej
200 g mąki żytniej (użyłam pytlowej)
375 g mąki chlebowej
2 łyżeczki soli
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżka miodu
30 g masła
150 ml ciemnego piwa
250 ml wody





Do miski przesiać wszystkie rodzaje mąki, dodać sól i drożdże, wymieszać. Do garnka wlać wodę, dodać miód i masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać piwo. Płynne składniki wlewać stopniowo do naczynia z mąką, wyrabiając ciasto. Trwa to ok. 8-10 minut. Wyrobione gładkie i niezwykle plastyczne ciasto przykryć w misce folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Moje rosło ok. godziny. Po tym czasie wyrobić je ponownie, podzielić na dwie części i uformować bochenki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, przykryć folią i znów zostawić do wyrośnięcia, tym razem na jakieś 40 minut. Następnie naciąć bochenki ostrym nożem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze 30 minut. Chleb jest zwarty, z chrupiącą, dość twardą skórką i miękkim wnętrzem. Jak na wiejski chleb przystało, kroi się go w grube pajdy i smaruje czymś pysznym.
U mnie był to katyk, rodzaj gęstego serka wywodzącego się z kuchni bułgarskiej. W oryginale było to odparowane na gęsto owcze mleko, zakwaszane owczym serem. Ja robię go dużo prościej. Miksuję po prostu fetę z gęstym jogurtem. Proste i zaskakująco smaczne. Polecam.

21 komentarzy:

  1. Przepiękny !
    mogę prosić o kromeczkę ? - dziękuję :)
    mniam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko, genialny pomysł na serek, kupuję natychmiast!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne bochenki!

    A czy taką mogę gryczaną można uzyskać poprzez zmielenie kaszy?

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny, też bardzo lubię mąkę gryczaną, często robię racuszki gryczano-orkiszowe. Muszę wypróbować ten chleb, wygląda bardzo smacznie. U mnie dzisiaj Wasze ciasto z okazji święta nutelli :) http://zielenina.blogspot.com/2011/02/5-ty-swiatowy-dzien-nutelli-ciasto.html#comments

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaytoon, to chyba zależy od narzędzia do mielenia, jakim dysponujesz. Z młynkiem do kawy powinno być ok. Ten katyk polecam Wam z całego serca.

    OdpowiedzUsuń
  6. Beato,
    piękny chleb. tylko takiego pozazdrościc!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny chlebek. Po prostu, wspaniały Beatko!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie. Przepiękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny chleb i naprawdę profesjonalne zdjęcia! Zapraszam do podzielenia się nimi na nowym portalu kulinarno-fotograficznym http://wykrywacz-smaku.pl/ :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekny chleb Beato! Ja ksiazke z przepisami KA na razie tylko wertuje, zycia mi chyba nie starczy na wyprobowanie tych wszystkich przepisow, ktore sie pietrza w domu.... ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę powiedzieć, że pasjami uwielbiam gryczane bliny, ale gryczane chlebki mnie do tej pory nie zachwyciły. Wypróbuję może ten przepis ... kto wie :)
    Przepięknie fotografie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. taki chleb to mogę nawet ja upiec! wygląda świetnie i zdrowo!
    pozdrowienia!
    J.

    OdpowiedzUsuń
  13. o rany!
    wspaniały chleb... i to piwo :)
    zapewne smakuje bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mąka gryczana smakuje nieziemsko.
    Tak jak żytnia dla mnie i gryczana to mąka szlachetna.
    A chleb to podstawa!
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  15. Chlebek niesamowicie apetycznie wygląda!
    My również lubimy wypieki własnej roboty, choć chleba na zakwasie jeszcze nie robiłyśmy.
    Dlatego dziękujemy za ten prosty przepis :)

    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  16. sama poezja,
    jest po prostu przepiękny, czego nie mogę powiedzieć o kupnym chlebku ..

    OdpowiedzUsuń
  17. piękne nacięcia
    a gryczany smak bardzo kuszący, jestem wielbicielką..

    OdpowiedzUsuń
  18. Chlebek wygląda niewiarygodnie kusząco :) I na pewno jest bardzo smaczny i zdrowy :)Ja przy okazji chciałabym jeszcze za śliczny paryski notesik podziękować :) Uroczo prezentuje się w torebce!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja jeszcze zbyt wielu przygód z mąką gryczaną nie miałam, ale nadrobię to z przyjemnością zaczynając od takiego chleba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)