środa, 15 września 2010

Ciasto z dyni



Macie może w lodówce kawałek dyni i zastanawiacie się, co z nim zrobić? To wdzięczne warzywo w radosnym kolorze daje niebywale dużo kulinarnych możliwości. Nie wiem jak Wam, ale potrzeba mi dzisiaj czegoś słodkiego, pachnącego i nietrudnego do wykonania. Chcę mieć pyszne ciasto do herbaty już, zaraz, teraz!





Potrzebne będzie:
500 g dyni pokrojonej w kawałki
100 g mąki razowej
275 g mąki zwykłej
110 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki przyprawy piernikowej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 jajka
125 ml oleju roślinnego
125 ml mleka

Pokrojoną dynię przełożyć do garnka i rozgotować na papkę. W tym czasie w misce wymieszać suche składniki, czyli oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawę piernikową i gałkę muszkatołową. W drugim naczyniu połączyć jajka, mleko i olej. Masę mleczno-jajeczną przelać do suchych składników, dodać dynię, wszystko wymieszać łyżką, tak by się połączyło. Nie należy mieszać zbyt długo, bo tego rodzaje ciast zwyczajnie takiej nadgorliwości nie lubią.
Jest to klasyczny przepis na dyniowe mufinki, można więc teraz postąpić dwojako: przełożyć masę do prostokątnej formy, lub foremek na mufinki. Ja użyłam niewielkiej ceramicznej formy o wymiarach 10x15 cm i przygotowałam ciasto z połowy podanych składników.
Piec w temperaturze 210 st.C ok. 35-40 minut. Po upieczeniu ciasto jest ciężkie, wilgotne i naprawdę pyszne. Mamom podpowiem jeszcze, że to świetna, zdrowa jesienna przekąska dla małych głodomorów.
Przepis zaczerpnęłam z książki "Kuchnia domowa. Mufinki" z serii Le Cordon Bleu i lekko go zmodyfikowałam.


Zdjęcia: Lubo Lipov

30 komentarzy:

  1. Mamy wo ogródku chyba z 10 dyń olbrzymich i podobną ilość hokkaido. Więc sama rozumiesz, że każdy przepis na wagę złota ;) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. W lodówce jeszcze nie mam, ale mam w ogrodzie... a niech się jeszcze trochę wygrzeje na słoneczku ;)) Przepis poczeka.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie ciasta dyniowe,w zeszlym roku pieklam kilkakrotnie,wiec dlugo mnie namawiac nie trzeba :)
    A jakies owoce dawalas??? wyglada na fotce,jak zurawina lub wisnie....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kabamaiga, ja tych dyniowych przepisów to mam ile chcesz :)
    Gosia, te kropki to zagłębia rozkoszy, czyli zbrylone mini grudki trzcinowego cukru.

    OdpowiedzUsuń
  5. koniecznie muszę wypróbować!
    wygląda wyśmienicie, dziękuję za pomysł i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę go wypróbować, chociaż dynia będzie "kupna", z targowiska, bo ogródka niestety nie posiadam, a na parapecie, w doniczce, dyni raczej nie wyhoduję ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bardzo apetycznie! zrobię tylko jajka sobie zastąpię czymś innym. :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Beato, ciasto z dyni musi być pyszne...Ja mam taką małą prośbę, też wspomnienie. Gdy studiowałam filologię bułgarską moja lektorka upiekła nam tikwenik. Był pyszny. Czy masz może jakiś sprawdzony przepis na ten deser? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Paulina, tikwenik w planach, bez niego nie ma dyniowych wypieków. Uwielbiam, po prostu uwielbiam. Pojawi się na blogu niedługo.

    OdpowiedzUsuń
  10. O! Zrobiłam dziś zupę z dyni i zostal mi kawałek właśnie:) Już wiem co z nim zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ mam ochotę na to ciasto! wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak wspaniale wygląda Beatko!
    :))
    Mam kawałek dyni w lodówce, ale coś już w planie z nią ;))

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zaczęłam od ciast z marchewką, potem było z burakiem, teraz pora na dynię :) wygląda wspaniale i wierzę, że tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wypróbuję na pewno!! Dynia czeka w gotowości na pokrojenie. My uwielbiamy dyniowe potrawy...

    OdpowiedzUsuń
  15. takie zachciankowe ciasta to bardzo lubie, bo szybko sie je przygotowuje i juz za kilka chwil mozna delektowac sie pysznosciami.

    Twoje ciacho wyglada smakowicie:) przepis juz zapisalam, teraz tylko musze zaopatrzyc sie w dynie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam dynie, ale nie zastanawiam sie co z nia zrobic, bo w sezonie dyniowym zawsze czekaja na mnie ulubione jesienne dania. A dopiero potem ciasto. Ale przyznac musze, ze Twoje wyglada bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. no skoro dyniowych przepisów masz tak dużo... a tu widzę koncert życzeń w pełni, to ja poproszę o dynię + mięsko jakieś :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam z części ciasto, a z reszty muffinki. Są super - dziękuję. Tylko musiałam nieco dłużej piec.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto wybróbowałyśmy wczoraj. Przepis prościutki, a ciasto baardzo smaczne. Zrobiłyśmy je z całej ilości składników, a i tak ledwo wystarczyło na weekend:)
    Zdjęcia na naszym blogu.
    Dziękujemy i pozdrawiamy
    Ekipa Pikinini

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale z Was łakomczuchy. Całusy!

    OdpowiedzUsuń
  21. Zapraszam do blogowej zabawy: 10 rzeczy, które lubisz
    http://sniezkagotuje.blogspot.com/2010/09/zabawa-w-lubienie.html

    OdpowiedzUsuń
  22. ciasto jest ok, wcale nie takie ciężkie mimo że wyszedł mi mały zakalec. Generalnie czegoś mi w tym cieście brakuje - dodałabym więcej cukru (mimo że nie lubię byt słodkich wypieków) lub trochę więcej przyprawy piernikowej. Proszku do pieczenia nie czuć w smaku. Zarobiłam całą porcję ciasta i nie wiem czy to za sprawą zakalca, ale miejscami czuć surowe ciasto, więc taką ilość polecam piec dłużej a w nieco niższej temperaturze. Po małych modyfikacjach na pewno będę piec ciasto częściej. Miśka

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam dziś to ciasto i..... moja cała rodzinka i ja jesteśmy ZACHWYCENI. Ciasto znikło po 2 min. i nawet nie zdarzyłam zrobic zdjęcia.
    Jednak ja dodałam 100g. cukru trzcinowego i 50g. cukru białego.
    Dziękuje za przepis i gorąco polecam innym! Bo było pyszneee :)

    OdpowiedzUsuń
  24. 'zagłębia rozkoszy', czyli grudki cukru trzcinowego, że też dopiero teraz doczytałam jak ciasto w piekarniku. Intensywnie je roztarłam palcami :)
    Maja

    OdpowiedzUsuń
  25. Zakochałam się w tej stronie!!!

    Weronika :)

    OdpowiedzUsuń
  26. No to są muffiny w piekarniku, wygrzebałam z zamrażarki dynię i pieką się, 13 sporych muffin. Nie dodałam gałki bo mam ją w przyprawie do piernika.... już nie mogę się doczekać....

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo smaczne muffinki, dzieki mojej przyprawie są pikantne, ale jak dla mnie ciut za mało słodkie, choć przyznam, że wciagają...

    OdpowiedzUsuń
  28. Już są na moim blogu: http://piernikowa-chata.blogspot.com/2013/03/lekko-pikantne-muffiny-z-dynia.html Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)