tag:blogger.com,1999:blog-7286327778169717453.post7996369554576261212..comments2024-03-09T10:39:45.065+01:00Comments on Lawendowy Dom..od kuchni: Ruskie. Z miętąbeata lipovhttp://www.blogger.com/profile/07725044924380671419noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-7286327778169717453.post-63115068983632666402011-12-10T09:54:31.760+01:002011-12-10T09:54:31.760+01:00Ja wyniosłam z mojego dawnego biura projektów zwyc...Ja wyniosłam z mojego dawnego biura projektów zwyczaj jedzenia ruskich z czosnkowym miszungiem :) Miszung jest z jogurtu naturalnego z duża ilością czosnku, czarnego pieprzu i innych przypraw oraz pokrojonych pomidorów. Polewamy tym ruskie pierogi, niebo w gebie:)Agakakakahttps://www.blogger.com/profile/14788874705406405789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7286327778169717453.post-87467629289642904302011-05-31T10:06:49.903+02:002011-05-31T10:06:49.903+02:00Ach, zapach świeżej mięty zawsze kojarzy mi się z ...Ach, zapach świeżej mięty zawsze kojarzy mi się z pierogami mojej prababci... to było tak dawno, a tak dobrze je pamiętam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7286327778169717453.post-48558957902126943172010-02-26T22:44:07.488+01:002010-02-26T22:44:07.488+01:00Nie liczyłam. Solidny obiad na pięcioosobowej rodz...Nie liczyłam. Solidny obiad na pięcioosobowej rodziny plus gość :)beata lipovhttps://www.blogger.com/profile/07725044924380671419noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7286327778169717453.post-1673467659299973782010-02-26T22:34:36.084+01:002010-02-26T22:34:36.084+01:00Na ile pierogów jest ta porcja?Na ile pierogów jest ta porcja?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7286327778169717453.post-17570566800773683032010-02-19T11:12:03.706+01:002010-02-19T11:12:03.706+01:00Na słodko, oczywiście nie są to ruskie, to pierogi...Na słodko, oczywiście nie są to ruskie, to pierogi z utartym serem, jajkiem, śmietanką i cukrem. Możne dodać do tego rodzynki albo odrobinę mięty...Annahttps://www.blogger.com/profile/01257511414116431359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7286327778169717453.post-83673353330778384832010-02-19T11:04:16.549+01:002010-02-19T11:04:16.549+01:00Flora, demolka jest, nie da się ukryć. Ale ja z ty...Flora, demolka jest, nie da się ukryć. Ale ja z tych, co ogarniam na bieżąco, więc pod koniec to mam jeden garnek i łyżkę cedzakową do włożenia do zmywarki. Chmielewska w Autobiografii opisywała zdaje się swoją matkę. Ta, przygotowując przyjęcie na jakieś 20 osób miała w kuchni brudną... łyżeczkę. Dążę do tego:)beata lipovhttps://www.blogger.com/profile/07725044924380671419noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7286327778169717453.post-20887949657557708892010-02-19T10:59:49.595+01:002010-02-19T10:59:49.595+01:00Jak to słodką wersję?! Ja nic o tym nie wiem.Jak to słodką wersję?! Ja nic o tym nie wiem.beata lipovhttps://www.blogger.com/profile/07725044924380671419noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7286327778169717453.post-18930505105921713802010-02-19T09:21:35.251+01:002010-02-19T09:21:35.251+01:00Pierogi ruskie z miętą, lubię, bardzo.
Kojarzą mi ...Pierogi ruskie z miętą, lubię, bardzo.<br />Kojarzą mi się z babcią (bo jakże inaczej). Chłopak ze wschodu żem więc się pierogów w życiu ojadłem.<br /><br />Wydaje mi się, że w klezmerskiej restauracji w Lublinie, gdzie często swojego czasu bywałem były pierogi ruskie z miętą posypane tartym parmezanem i mielonym, suchym czosnkiem. Pewien tej mięty jednak nie jestem.<br /><br />Wybieram wersję ze śmietaną i... cukrem, albo pieprzem, albo zamiast śmietany z tłuszczem i podsmażoną cebulką. Pierogi wybieram przede wszystkiem.Michhttps://www.blogger.com/profile/10868779314262362556noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7286327778169717453.post-10421731505426300012010-02-19T08:54:58.403+01:002010-02-19T08:54:58.403+01:00Ja również znam słodką wersję z miętą.
Ale sposób...Ja również znam słodką wersję z miętą. <br />Ale sposób na ciasto - koniecznie do wypróbowania.Annahttps://www.blogger.com/profile/01257511414116431359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7286327778169717453.post-71337281480047620562010-02-19T08:24:30.501+01:002010-02-19T08:24:30.501+01:00Ja jadam pierogi ruskie takie wprost z gara, z kwa...Ja jadam pierogi ruskie takie wprost z gara, z kwaśną smietaną obowiązkowo. Uwielbiam. Be mięty co prawda, bo jakoś się przemóc nie mogę. Nie lubie i tyle. <br />A ciasta tak nie robiłam nigdy - muszę spróbować.<br />Masz jakieś sposoby na opanowanie demolki w kuchni po-lepiennej? Jakieś krasnoludki zaganiasz do sprzątania? hyhyhyhyhyFlorahttps://www.blogger.com/profile/02586186432714474054noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7286327778169717453.post-82759606745117608822010-02-18T18:38:19.397+01:002010-02-18T18:38:19.397+01:00Pierogi ruskie z miętą to danie mego dzieciństwa! ...Pierogi ruskie z miętą to danie mego dzieciństwa! Tylko że u nas dodawało się do farszu trochę świeżej mięty (kędzierzawej, podobno) i jadało takie pierogi ze śmietaną. Z miętą też przygotowywało się wersję pierogów z serem na słodko. Pycha!An-nahttps://www.blogger.com/profile/13790677585094707837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7286327778169717453.post-33320027888702072732010-02-18T16:36:42.663+01:002010-02-18T16:36:42.663+01:00Fajne! tylko ta nazwa... :(Fajne! tylko ta nazwa... :(Robert Gutowski "Gutek"https://www.blogger.com/profile/06867830228740123691noreply@blogger.com