środa, 2 listopada 2011

Kto lubi kaszę?

No właśnie? Wiemy, że zdrowa, bogata w składniki odżywcze, cenna dla naszego organizmu. Lubicie? Gotujecie? Jecie? O zbawiennych właściwościach kasz będzie można przeczytać w najnowszym, już piątym numerze magazynu Lawendowy Dom. Dziś kasza i mąka z pełnego przemiału opanowała moją kuchnię. W domu pachnie doprawdy smakowicie. Przepis na pyszności z kaszą już jutro.



Miłego wieczoru Wam życzę.

24 komentarze:

  1. Uwielbiam kasze gryczana :) dowiedzialam sie o tym tydzien temu,jak po raz pierwszy sprobowalam ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy lubimy?Uwielbiamy , moja kuchnia zbożami(kaszą , makami, płatkami itd) stoi :D
    Ja sobie zamówiłam taka książkę i usycham z ciekawości bo ona dopiero za miesiąc się ukaże :D
    http://www.dobreksiazki.pl/okladka18851-zaskakujaca-kasza-i-ryz.htm

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kasze:) do tego gulasz i ogórek kiszony:)) wspomnienia ze szkolnej stołówki:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Praline, dziś pytanie dziś odpowiedź :)
    Czarownico, to mam nadzieję, że jutrzejszy przepis Cię zadowoli.
    margot, zerknęłam na książkę no i zapowiada się interesująco. Daj znać, jak dotrze. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. dam , tylko to jeszcze miesiąc czekania , niestety :D bo bym chciała już :D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ;p czekam na gryczany przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasza każda - byle nie gryczana... brrr.... nie lubię, nie cierpię, nawet miód gryczany mnie zniechęca... i to chyba jedyna rzecz jedzeniowa, której unikam jak ognia.

    OdpowiedzUsuń
  8. jak byłam malutka babcia nauczyła mnie takiego wierszyka:
    kipi kasza, kipi groch,
    lepsza kasza niźli groch,
    bo po grochu boli brzuch,
    a po kaszy człowiek zdrów :D

    to takie skojarzenie ze zdjęciem, ale na poważnie cieszę się na jutrzejszy przepis, lubię kasze gryczaną, a moja babcia uwielbia jagły gotowane na mleku ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. tak ja, najbardziej chyba pęczak, on może być w zupie, zamiast ziemniaków, nawet prosty ze śmietaną lub z pomidorami. A i jeszcze kuskus za którym przepadają nasze dzieci, do mięs, do sałatki. jakoś gryczana pomimo, że jest zdrowa i smaczna tylko czasem ląduje na naszym stole( do niej musi być dobry gulasz wołowy lub żeberka)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kaszę gryczaną i moje dzieci tez ją polubiły (dzisiaj była na obiad) choć wcale nie łatwo znaleźć taka idealną, która dobrze się gotuje i smakuje. Niestety oprócz tradycyjnego sposobu z mięskiem nie próbowałam jej robić inaczej. Więc czekam z niecierpliwościa na ciekawe przepisy:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. kocham kasze, a najlepszy obiad to worek kaszy i kubek kefiru lub zsiadłego mleka, szczypta soli i czasem troszkę skwarek (ver. na boato )
    pozdrawiam :)\
    Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię, choć rzadko jadam ...

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja lubię. No to zaczynamy odliczanie do nowego numeru? To już będzie roczek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. margot, to czekam z Tobą :)
    sauria, zatem do jutra.
    Flora, ja za gryczaną nie przepadałam, ale dwa lata temu za sprawą pewnych warsztatów dla dzieci dokonałam odkrycia, że w pewnych zestawieniach jest świetna!
    chmurka, dzięki za wierszyk, u nas podobny chodzi po rodzinie.
    Anna, to u Was sporo tek kaszy w jadłospisie, super!
    Ducha, ja mam swoje sposoby na kaszę, napiszę przy okazji.
    Aleksandra, tak trzymaj dziewczyno!
    Majana, ja też powinnam częściej.
    kabamaiga, już roczek???? Matko jedyna....

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam! I jadam każdą, jaka mi wpadnie w ręce. Gryczana zawsze była i jest na pierwszym miejscu.

    OdpowiedzUsuń
  16. ha! super! właśnie kupiłam dziś gryczaną:) ostatnio jest moją ulubioną:)
    będę czekać!
    pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham kaszę gryczaną, i jaglaną, pęczak, bulgur... po prostu wszelkiego rodzaju ziarna;)
    Gryczana jednak to Królowa wszystkich kasz w naszym domu.
    Czekam niecierpliwie na przepis!

    PS. W Austrii długo szukaliśmy kaszy gryczanej a gdy ją znaleźliśmy w sklepie ze zdrową żywnością okazało się, że nie jest palona. Taką "naszą" gryczaną kupiliśmy na dziale z jedzeniem egzotycznym (opatrzona była opisem "rosyjska/ruska") i zaraz się nam poprawił humor.

    OdpowiedzUsuń
  18. lubimy – szczególnie gryczaną, szczególnie pierogi :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo lubimy i choc dosc czesto,to i tak za rzadko jadamy.Moja corka miala szczescie byc w przedszkolu (10 lat temu),gdzie mieli kucharza, ktory makrobiotycznie dzieciom gotowal....pysznosci jadali i tak sie nauczyla od malutkiego przygody z roznymi kaszami,choc i w domu zawsze lubielismy :)
    Czekam na nowy numer LD-uwielbiam je :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja i moja córka uwielbiamy kasze - najlepiej gryczaną z pieczarkami ale też pęczak czy jaglaną. Mało natomiast jemy ziemniaków - bo są i mniej smaczne , i obierać trzeba a kaszę wystarczy wrzucić na wrzątek.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ach! i Zapomniałabym! W sprawie kaszy gryczanej - jak jest czas i nastrój zimowy to piekę "gryczaka" czyli w podobie "piroga biłgorajskiego " czyli zapiekankę z kaszy gryczanej, twarogu i śmietany, w cieście lub bez ciasta. A pierogi wiejksie - z kasza gryczaną i serem? Stolica kaszy gryczanej jest Janów Lubelski - co roku odbywa sie tam festiwal kaszy gdzie popróbowąc można lokalnych wyrobów - mam z tamtąd genialna książeczkę z przepisami na kaszowe przysmaki autorstwa uczniów, którzy mieli za zadanie wypytać w domu o takie przepisy. Powstało arcydzieło ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kasza gryczana jest pyszna, nawet bez żadnych dodatków. Ja teraz szukam jak najwięcej dobrych przepisów na jaglaną - polecono mi ją jako idealną na moje "przypadłości" ale jakoś zarówno czas przygotowania jak i możliwości, nie bardzo mi odpowiadają. Jeśli masz jakiś fajny przepis na jaglaną - będę Ci wdzięczna:)
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  23. Pochodze z Zamoscia-czyli Roztocze-gdzie glowna role w kuchni regionalnej odgrywa wlasnie kasza gryczana. Pierogi z kasza gotowane, pierogi z kasza drozdzowe, pirog bilgorajski...Potraw z kasza gryczana bez liku:)Przepyszne:)W ten weekend zapraszam na moj pirog bilgorajski:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)