środa, 26 października 2011

Razowe ciasto z winogronami i oliwą



Małe, ciemne sklepiki z starej części Malagi wypchane są do granic możliwości regionalnymi specjałami. Lokalne niewielkie wytwórnie specjalizują się w mocno ograniczonym asortymencie i osiągają w tej jednej dziedzinie wyżyny mistrzostwa. Kocham Malagę za odrapane uliczki, za dziesiątki małych sklepików z espadrylami i butami do flamenco we wszystkich kolorach tęczy. No i za ciastka z oliwą. Dość ciężkie, niezbyt słodkie, wyraziste i niepowtarzalne. Dziś przepis na razowy, dość zwarty w strukturze wypiek z mąki razowej z oliwą. Pełne wyrazu, nieskomplikowane ciasto, które pochodzi z jesiennego wydania magazynu Lawendowy Dom.






Razowe ciasto z winogronami

250 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
150 g cukru muscovado
100 ml oliwy z oliwek
60 ml mleka
0k. 200 g drobnych winogron

Winogrona umyć i zostawić na sitku do przeschnięcia. Jajka ubić z cukrem i oliwą. Dodać mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z mokrymi składnikami. Należy to zrobić łyżką, nie mikserem i podobnie jak w przypadku muffinow, ciasto powinno być lekko grudkowate. Formę do pieczenia (u mnie o wymiarach 11x25 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto. Na wierzchu ułożyć winogrona. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Ok 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone w środku.





Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Ale pyszności. No i oczywiście wspaniałe zdjęcia. Podziwiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze pyszności:-) Przeczytałam "Czas na wnętrze" i strony 146-147 były dla mnie, jak wisienka na torcie. Która to już wisienka? Nie pamiętam. Za to wiem, że fajnie, że jesteś. Te fartuszki są obłędne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłoby się teraz takie ciacho, zdjęcia bardzo do tego zachęcają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda ten placek:). Z winogronami jeszcze nie robiłam. Kusisz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne zdjęcia, aż ślinka cieknie. Mój blog też zadbać o to musi, rady nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie jesiennie , chętnie bym takie sama popełniła ale nie wiem co to cukier muscovado:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciemny cukier trzcinowy, daje specyiczny, melasowy posmak. Jak nie masz, daj zwykły i rób :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekłam kiedyś dość podobne. Troszkę inne składniki ale na mące pełnoziarnistej i z dodatkiem otrąb było. Baaaaardzo smaczne ciasto
    a tutaj mój przepis: http://krystyna9.livejournal.com/19511.html

    OdpowiedzUsuń
  9. cudownie i smacznie tu u Ciebie a zdjecia- boskie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)