czwartek, 11 sierpnia 2011

Błyskawiczny placek z cukinią






Chciałam czegoś pysznego, kolorowego, czegoś, co robi się prawie samo. Macie ochotę? U mnie bazę tego wytrawnego placka z cukinią stanowi ciasto filo, ale z powodzeniem można je zastąpić mrożonym ciastem francuskim. Wybierzcie to najwyższej jakości, przygotowane na bazie masła.





Błyskawiczny placek z cukinią
6 płatów ciasta filo lub opakowanie ciasta francuskiego
100 g masła, jeśli użyjecie płaty filo
250 ml jogurtu greckiego
1 jajko
150 g fety
1 ząbek czosnku
ok. 300 g cukinii (u mnie odmiana żółta)
sól
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek do skropienia placka przed pieczeniem

Cukinię pokroić w plasterki, wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem, gotować półtorej minuty, odsączyć na sitku. Wymieszać jogurt z jajkiem i pokruszoną fetą. Sos doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masło roztopić. Na dnie blachy do pieczenia ułożyć trzy płaty ciasta, każdy smarując roztopionym masłem, wylać połowę masy serowej rozprowadzić, ułożyć kolejne płaty ciasta, nie zapominając o skrapianiu ich masłem. Rozsmarować pozostałą masę serową, ułożyć cukinię, doprawić ją solą i pieprzem i skropić odrobiną oliwy. W przypadku ciasta francuskiego, wystarczy ułożyć je na blasze, posmarować masą serową i obłożyć cukinią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na ok. 40 minut. Podawać na ciepło, choć równie dobrze zmakuje na zimno. Smacznego!

16 komentarzy:

  1. cudnie wyglada :) letnie...lekkie i na pewno pyszne :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak wygląda smakowicie, piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! Tak apetycznie, że z chęcią bym się poczęstowała!
    Wspaniałości!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki śliczny placek:) Smakowity Beatko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm wygląda smakowicie, ciekawe jak smakuje :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale przepis genialny! Jutro próbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. już sobie wyobrażam ten smak... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja jeszcze ponawiam zapytanie o sardynię z postu z 6 08...byłabym wdzięczna za odpowiedz na forum lub mailowo..
    pozdrawiam
    asia
    asekmasek@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu, dziękuję Ci za miłe słowa i za Twoje nieustające wsparcie :)
    agea, Kasieńko, nie tylko wygląda, także wspaniale smakuje.
    Majanko, przesyłam Ci wirtualnie kawałek. Całusy!
    zielonooka - smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda.
    dragonfly - czekami na relację, powodzenia!
    małgo :))

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę tylko kupić cukinie, a z tym u mnie w sklepie ostatnio problem

    OdpowiedzUsuń
  11. wypróbowałam, jest super pyszne!!!
    a co najważniejsze szybkie, czyli w sam raz na ciepłą kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  12. koniecznie do zrobienia :) może jeszcze+pomidorki koktajlowe

    OdpowiedzUsuń
  13. PYCHA !!!!! miałam okazję posmakować tej super zapiekanki!
    Dominika

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna zapiekanka, dołożyłam jeszcze suszonych pomidorków i wyszła palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)