wtorek, 12 lipca 2011

Co to jest?



Dla ułatwienia dodam, że nie jest to makaron ryżowy :) Moje ostatnie kulinarne odkrycie, którym chciałam się z Wami podzielić. Podstawa wielu pysznych dań, słodkich i wytrawnych. Bardzo jestem ciekawa, czy komuś uda się zgadnąć. Przepis jutro. Pozdrawiam Was serdecznie!

26 komentarzy:

  1. Te włosy nie zostawiła Joasia Liszowska to makaron potrawa włoska .

    OdpowiedzUsuń
  2. skoro to nie ryżowy to może sojowy???
    sojowy wermiszel, hmmm???

    OdpowiedzUsuń
  3. Tel Kadayif* turecki jakby makaron uzywany do slodkich wypiekow

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. trochę wygląda jak pismaniye ale to jest słodkie, a napisałaś, że jest też do dań wytrawnych więc pewnie jednak kadayif :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Spóźniłam się, ale wg mnie to kadaifi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej,m
    Czy to makaron przezroczysty: makaron sojowy – popularny składnik kuchni chińskiej, znany również w innych krajach Dalekiego Wschodu.
    Polska nazwa handlowa jest myląca, gdyż makaron ten nie jest produkowany z soi, lecz najczęściej ze skrobi fasoli mung, skrobi ziemniaczanej lub z batatów (np. japońska odmiana harusame). Po namoczeniu w gorącej wodzie lub usmażeniu w głębokim oleju makaron staje się przezroczysty, z tego względu w j. angielskim często jest określany nazwą "cellophane noodles", w j. niemieckim "Glasnudeln".
    Pozdrowienia od Nudnelka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyłączam się do poprzednich komentarzy, choć prawidłowa nazwa to chyba kanafeh (?) (http://en.wikipedia.org/wiki/Kanafeh), bo Turecki kadaif używa się tradycyjnie tylko do słodkich dań. Jadłam to kiedyś w wersji słodkiej w Perskiej restauracji, pyszne :) Ładna zagadka się udała...

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja obstawiam seler marynowany. Tak na przekór wszystkim ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdyby nie było podpowiedzi, odpowiedziałabym, że to... włoczka biała, zerówka. Hmm, ale to zagadka kulinarna, a więc: makaron - nitki, własnoręcznie wykonany, O!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak nie makaron to co?? Byłam pewna!

    OdpowiedzUsuń
  12. oj to ja tego ciasta nitkowego nie znam:/
    ale czekam na Twoją pyszną propozycję:)) - pewnie coś greckiego, co??:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Beatko, ja tez chciałam powiedzieć, że ciasto nitkowe - kadaifi, ale cała rzesza mnie ubiegła...

    OdpowiedzUsuń
  14. I ja jestem za kadaifi :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Kiedyś u Turka kupowaliśmy podobnie wyglądającą chałwę...

    OdpowiedzUsuń
  16. hmm... to jest ciasto greckie Kataifi tzn. surowe ciasto Filo w formie cienkich nitek takie anielskie włosy.
    Pozdrawiam
    Inka

    OdpowiedzUsuń
  17. To ciasto filo używane w kuchni tureckiej i greckiej:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dynia makaronowa

    OdpowiedzUsuń
  19. A dla mnie to włosy Anioła Stróża, który zmęczony swoją pracą wyjechał na urlop ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)