środa, 21 lipca 2010

Placuszki z borówkami. Od serca.




Są słodkie, puszyste, lekko chrupiące i koszmarnie tuczące. Są chętni? Ja nie mogłam się od nich oderwać...

Placuszki z borówkami
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
3/4 mleka
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
1/2 szklanki borówek amerykańskich (lub innych owoców jagodowych)
tłuszcz do smażenia



Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem. Mleko lekko podgrzać, odstawić z ognia. Jajko i żółtko zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać cieple mleko, wymieszać, następnie stopniowo wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno być dość gęste i gładkie.
Na natłuszczoną patelnię wylać porcję ciasta. Wierzch posypać borówkami. Smażyć jakieś 2-3 minuty na średnim ogniu. Gdy na powierzchni widać bąbelki, przewrócić placek na drugą stronę, dosmażyć i odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia.



Tutaj znajdziecie inną wersję placuszków. Lekko kwaskowe, na kefirze.
Smacznego!

Zdjęcia: Lubo Lipov

16 komentarzy:

  1. Piękne. U mnie też wczoraj były placuszki z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyglądają- aż chce się zjeść;D

    OdpowiedzUsuń
  3. o lalalaa ! biorę wszystkie,razem z zastawą :P

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja borówek jeszcze w tym roku do niczego nie wykorzystałam. Narazie pochłaniam na surowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przez żołądek do serca... A serca do żołądka.... Pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie dość, że z borówkami, to jeszcze w kształcie serca-pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne te serduszka!:)
    A tucząco nie wyglądają ;))

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. piekne placuszki! i te serduszka! wygladaja uroczo, i na pewno sa smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wcale nie tak koszmarnie! Znam pyszności, które tuczą bardziej. Ale... czasem warto. Od serca. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tuczące bo takie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ot, placuszki, ale jakie piekne w swej prostocie:)
    Pozdrawiam ciepło, Beatko:)

    www.kuchniapelnasmakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne.
    Widać, że z serca smażone:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak to zwykle byla, niezwykle pyszne rzeczy sa koszmarnie tuczace. :) Poprosze porcyjke. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.Placuszki z borówkami- wspaniały pomysł na lekkie danie w upalne dni lata.Jutro będą u mnie gościc na stole. A dżemikiem morwowym napełniłam drożdżowe bułeczki- pychotka!Pozdrawiam. Bożena

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie to wyglada ! Naprawde!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Pamietaj, że z anonimami nie rozmawiam. Po prostu podpisz się :)