
Są słodkie, puszyste, lekko chrupiące i koszmarnie tuczące. Są chętni? Ja nie mogłam się od nich oderwać...
Placuszki z borówkami
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
3/4 mleka
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
1/2 szklanki borówek amerykańskich (lub innych owoców jagodowych)
tłuszcz do smażenia

Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem. Mleko lekko podgrzać, odstawić z ognia. Jajko i żółtko zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać cieple mleko, wymieszać, następnie stopniowo wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno być dość gęste i gładkie.
Na natłuszczoną patelnię wylać porcję ciasta. Wierzch posypać borówkami. Smażyć jakieś 2-3 minuty na średnim ogniu. Gdy na powierzchni widać bąbelki, przewrócić placek na drugą stronę, dosmażyć i odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia.

Tutaj znajdziecie inną wersję placuszków. Lekko kwaskowe, na kefirze.
Smacznego!
Zdjęcia: Lubo Lipov
Piękne. U mnie też wczoraj były placuszki z jagodami :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają- aż chce się zjeść;D
OdpowiedzUsuńo lalalaa ! biorę wszystkie,razem z zastawą :P
OdpowiedzUsuńa ja borówek jeszcze w tym roku do niczego nie wykorzystałam. Narazie pochłaniam na surowo :)
OdpowiedzUsuńPrzez żołądek do serca... A serca do żołądka.... Pyszne :-)
OdpowiedzUsuńurocze słodkie serduszka
OdpowiedzUsuńnie dość, że z borówkami, to jeszcze w kształcie serca-pycha! :)
OdpowiedzUsuńCudowne te serduszka!:)
OdpowiedzUsuńA tucząco nie wyglądają ;))
Pozdrowienia:)
piekne placuszki! i te serduszka! wygladaja uroczo, i na pewno sa smaczne:)
OdpowiedzUsuńWcale nie tak koszmarnie! Znam pyszności, które tuczą bardziej. Ale... czasem warto. Od serca. ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Tuczące bo takie smaczne :)
OdpowiedzUsuńOt, placuszki, ale jakie piekne w swej prostocie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Beatko:)
www.kuchniapelnasmakow.blogspot.com
Świetne.
OdpowiedzUsuńWidać, że z serca smażone:)
Jak to zwykle byla, niezwykle pyszne rzeczy sa koszmarnie tuczace. :) Poprosze porcyjke. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny na moim blogu.Placuszki z borówkami- wspaniały pomysł na lekkie danie w upalne dni lata.Jutro będą u mnie gościc na stole. A dżemikiem morwowym napełniłam drożdżowe bułeczki- pychotka!Pozdrawiam. Bożena
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wyglada ! Naprawde!
OdpowiedzUsuń